FinTerveys 2017 -tutkimus liikkuu Rovaniemellä ja Utsjoella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusryhmä selvittää ihmisten terveydentilaa ja hyvinvointia Lapissa. Tutkimusryhmä on parhaillaan Rovaniemellä ja ensi viikolla on vuorossa Utsjoki.

terveystarkastukset
FinTerveys tutkimushuone
Antti Mikkola / Yle

Kansalliseen terveystutkimuksen on valittu satunnaisotoksella 10 000 ihmistä eri puolilta Suomea. Lapissa tutkittavia on Rovaniemellä ja Utsjoella molemmissa 159 henkilöä. Heille on mennyt kutsukirje jo aikaa sitten, ja nyt ovat menossa fyysiset terveystarkastukset niille, jotka haluavat olla mukana tutkimuksessa.

Tutkimus käsittää laajan kyselykaavakkeen ja useita erilaisia kokeita, mittauksia ja haastatteluja. FinTerveys -tutkimus on pitkän terveystutkimusten perinteen jatkoa. Tutkimuksella saadaan runsaasti tärkeää tietoa.

– Kyselylomakkeilla saadaan tietoa sairauksista ja lääkityksistä ja sitten tässä paikan päällä mitataan melko kattavasti, kertoo tutkimushoitaja Sini Hiltunen.

– Otetaan verenpaine, mitataan pituus, paino, vyötärönympärys, lantionympärys. Tehdään kehonkoostumusmittaus ja vielä melko laajasti verikokeita, tarkistetaan näköä ja tehdään hyvin monenlaisia toimintakykymittauksia.

– Ja lisäksi osalta selvitetään heidän ravitsemustottumuksiaan ja uni- ja liikunta-asioita.

Laajalla kansallisella terveystutkimuksella on merkitystä pitkälle tulevaisuuteen.

– Kansanterveyden kannalta katsottuna saadaan tarkempi kuva väestön terveydentilasta tällä hetkellä. Minkälaisia terveysongelmia meidän väestöllä tällä hetkellä on ja mihin pitäisi panostaa ja lisätä resursseja ja ohjausta, tutkimushoitaja Sini Hiltunen sanoo.

– Ja tutkittavan kannalta katsottuna taas, hän saa tarkemman kuvan omasta terveydentilastaan.