1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen vienti Venäjälle pomppasi tammikuussa – ilmassa on käänteen enteitä

Tammikuun vienti Venäjälle oli tullin tilastojen mukaan 48 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Venäjän talous
Kontteja Vuosaaren satamassa.
Rahtikonttipinot hipovat taivasta Vuosaaren satamassa Helsingissä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Venäjän viennin iso loikka tammikuussa johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että tilaston vertailuajankohta, viime vuoden tammikuu oli Venäjän viennissä heikoin 16 vuoteen.

Tammikuussa 2016 Venäjän viennin arvo oli noin 156 miljoonaa euroa. Pitää palata vuoden 2001 tammikuuhun, että löytää tullin kuukausitilastoista pienemmän saldon (149 miljoonaa euroa).

Venäjän vienti oli tammikuussa siis lähes puolet suurempi kuin vuotta aiemmin. Vaikka vertailukuukausi oli noinkin heikko, on tilastojen taakse katsomalla mahdollista löytää merkkejä myös pysyvämmästä muutoksesta.

– Voidaan puhua jonkinlaisesta käänteestä, johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta sanoo.

Venäjän talouden seurannasta EK:ssa vastaava Vuorio lisää, että laskujakso Venäjän viennissä on kestänyt todella pitkään. Viime vuoden viimeinen vuosineljännes kääntyi viimein kasvuun, jota tämän vuoden tammikuun tilasto osaltaan tukee.

– Rupla on vahvistunut noin 30 prosenttia viime vuodesta, joka edesauttaa venäläisten yritysten ostovoimaa, Vuorio kertoo.

Sen lisäksi käänteen puolesta kertovat suomalaisyritysten parantuneet tilauskannat ja venäläisyritysten ostopäällikköindeksit, jotka ovat palanneet lukemiin ennen vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamaa syöksyä. Venäjällä on paljon patoutunutta investointitarvetta.

– Suomalaisten yritysten kanssa keskustellessa viime kesän mollisoinnut ovat vaihtuneet selkeästi positiivisemmaksi sävyksi, Vuorio iloitsee.

Edelleenkin Venäjän talous ja etenkin ruplan kurssi on erittäin riippuvainen öljyn hinnasta. Kun öljyn hinta laskee, laskee ruplan kurssi ja päinvastoin.

Lue seuraavaksi