1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?

Yhdysvalloissa Trumpin hallinto on joutunut väitettyjen Venäjä-suhteiden vuoksi keskelle FBI-tutkintaa. Tilanne muistuttaa shakkipeliä, jossa vaakalaudalla on itse presidentti Trumpin asema.

Donald Trump
Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon ympärille kiertynyt Venäjä-vyyhti voi vaikuttaa ulospäin yhtä monimutkaiselta kuin shakin siirrot peliä taitamattoman silmiin.

Mutta aivan kuten shakissa, Trumpin kampanjan toiminnasta on löydettävissä niin harkittuja siirtoja kuin pelivirheitäkin. Osa niistä on johtanut jo eroihin, samaan tapaan kuin shakkilaudalta poistetaan nappula, kun vastapuoli saa sen syötyä.

Ja aivan kuten shakissa, kukaan ei vielä tiedä, millaiseen lopputulokseen Trumpin Venäjä-peli päättyy.

1. Pelin avaus

Shakissa tavoitteena on pelata vastustajan kuningas ansaan, josta se ei voi liikkua syödyksi tulematta. Avaukseksi sanotaan shakissa noin pariakymmentä ensimmäistä siirtoa, joiden aikana nappulat pyritään liikuttamaan nopeasti hyviin peliasemiin.

Venäjä-peli alkoi jo kuukausia ennen viime marraskuun presidentinvaaleja, kun julki tuli epäilyksiä siitä, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

Nyt useat Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot pitävät selvänä, että tietomurtojen tekijä on Venäjä.

Vyyhti alkoi purkautua viime kesänä, kun demokraattipuolue ilmoitti joutuneensa sähköpostihakkeroinnin kohteeksi.

Hieman myöhemmin vuotosivusto WikiLeaks julkaisi hakkeroiduista sähköposteista noin 20 000. Viestit julkaistiin heinäkuussa, juuri demokraattien puoluekokouksen alla.

Puolueen presidenttiehdokkaalle Hillary Clintonille tietomurtojen tekijä oli selvä. Hän sanoi vaaliväittelyissä uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen hallintonsa johtavat verkkohyökkäyksiä vaikuttaakseen Yhdysvaltain vaalitulokseen.

– Uskokaa minua, he eivät tee sitä saadakseen minut valituksi. He tekevät sen yrittääkseen vaikuttaa vaaleihin Donald Trumpin hyväksi, Clinton sanoi.

Trump on puolestaan korostanut, ettei voida tietää, onko hakkeroinnin takana Venäjä, Kiina tai joku muu taho.

Epätavallinen avaus

Shakissa harvemmin pelattuja avaussiirtoja, joilla pyritään yllättämään vastustaja suurista riskeistä huolimatta.

Donald Trump ei ole peitellyt sitä, että hän suhtautuu myötämielisesti Venäjään. Hän on muuan muassa sanonut tuntevansa presidentti Putinin ja kehunut tätä Barack Obamaa paremmaksi johtajaksi.

Trumpin asenne Venäjää kohtaan on varsin poikkeuksellinen peliliike moneen muuhun yhdysvaltalaispoliitikkoon verrattuna.

Kun Trump piti Washingtonissa ensimmäisen ulkopoliittisen linjapuheensa, eturivissä puhetta kuunteli Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljak. Trump sanoi tavoittelevansa Venäjän kanssa “diiliä”, joka on loistava Yhdysvalloille mutta hyvä myös Venäjälle.

Vain muutamia viikko ennen linjapuhettaan Trump oli palkannut kampanjapäällikökseen Paul Manafortin. Mies oli työskennellyt Ukrainan Venäjä-mielisen, sittemmin syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitshin neuvonantajana.

Manafortin kädenjäljen väitetään näkyneen Trumpin kampanjan Venäjä-linjauksissa. Kampanjaväen sanotaan painostaneen republikaanipuoluetta, jotta se muuttaisi puolueohjelmansa Ukraina-linjauksia myötämielisemmäksi Venäjää kohtaan.

Ennen heinäkuun puoluekokousta ohjelmasta poistettiinkin vaatimus aseistaa Ukrainan armeijaa taistelussa Venäjän tukemia kapinallisia vastaan.

Heikko sotilas

Shakkilaudalla pelitilanteessa yleensä yksinäinen sotilas, joka ei saa tukea muilta sotilailta ja jonka on siksi vaikea edetä. Heikot sotilaat joutuvat usein syödyiksi eli pois pelistä.

Trumpin kampanjapäällikkö ryhtynyt Paul Manafort työskenteli aikaisemmin Ukrainan Venäjä-mielisen ja sittemmin syrjäytetyn presidentin neuvonantajana.
Trumpin kampanjapäällikkö ryhtynyt Paul Manafort työskenteli aikaisemmin Ukrainan Venäjä-mielisen ja sittemmin syrjäytetyn presidentin neuvonantajana.Justin Lane / EPA

Trumpin kampanjapäällikölle Paul Manafortille kävi kuin shakkilaudan heikolle sotilaalle: hän joutui Venäjä-kohun siivittämänä pelistä pois.

Manafortin kohtaloksi koituivat New York Times -lehden viime elokuussa paljastamat ukrainalaiset dokumentit (siirryt toiseen palveluun). Niiden mukaan Ukrainan Venäjä-mielisen presidentin Viktor Janukovitshin puolue olisi varannut Manafortille maksettavaksi yli 12 miljoonaa dollaria vuosina 2007–2012.

Viiden päivän kuluttua jutun julkaisemisesta Manafort erosi Trumpin kampanjapäällikön tehtävästä.

Kehittäminen

Erityisesti upseerien, eli sotilaita arvokkaimpien nappuloiden, kuten ratsujen, tornien ja lähettien siirtely sellaisiin shakkilaudan ruutuihin, joissa ne hallitsevat mahdollisimman laajaa pelikenttää. Onnistunut kehittäminen usein ratkaisee pelissä menestymisen.

Trumpin luottomiehiin kuuluu vaikutusvaltaisia ihmisiä, joista osa näyttää olleen hyvin perillä tietomurroista ennen kuin ne julkaistiin suurelle yleisölle.

Trumpin luottomiehiin kuuluva Roger Stone on ilmoittanut olevansa valmis kuulusteluihin Venäjä-tutkinnassa.
Trumpin luottomiehiin kuuluva Roger Stone on ilmoittanut olevansa valmis kuulusteluihin Venäjä-tutkinnassa.Albin Lohr-Jones / EPA

Trumpin pitkäaikainen tukija ja ystävä Roger Stone twiittasi elokuussa 2016, että Clintonin kampanjapäällikölle John Podestalle tulisi pian kuumat paikat. Stone esitti vihjauksen vain muutama päivä kampanjapäällikkö Manafortin eron jälkeen.

Myöhemmin syksyllä Stone esitti Twitterissä uuden vihjauksen. Hän kertoi luottavansa siihen, että hänen ”sankarinsa Julian Assange sivistää pian yhdysvaltalaisia”.

Seuraavana päivänä vuotosivuston perustaja Assange ilmoitti videoviestissä, että WikiLeaks julkaisee uutta tietoa presidentinvaaleista.

Stonen mainostama “yhdysvaltalaisten sivistäminen” alkoi muutaman päivän kuluttua, kun Clintonin kampanjapäällikkö Podestan tuhansia sähköposteja julkaistiin. Hakkeroiduista sähköposteista syntyy epäedullinen kuva Clintonin kampanjasta.

Peliin oli siis kehitetty Yhdysvaltain presidenttikisassa tuttu ilmiö October Surprise, lokakuun yllätys. Sellaiseksi kutsutaan vain muutamia viikkoja ennen vaaleja ilmi tulevaa asiaa, jolla arvioidaan olevan ratkaisevaa vaikutusta presidentinvaaleihin.

Etu

Shakkipelin tilanne, jossa jollakulla on parempi asema kuin toisella. Etu voi olla esimerkiksi aikaetua, asemallista etua tai materiaalista etua.

Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit 8. marraskuuta. Vaalivoiton jälkeisissä haastatteluissa Trump tyrmäsi epäilyt Venäjän yrityksistä vaikuttaa vaaleihin.

Trump alkoi pian vaalivoittonsa jälkeen koota hallintoaan ja valitsi turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen entisen kenraalin Michael Flynnin.

Flynn tapasi yhdessä Trumpin vävyn Jared Kushnerin kanssa Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin Trump Towerissa New Yorkissa joulukuussa. Flynnin yhteydet juuri Kisljakiin koituivat myöhemmin hänen kohtalokseen.

Uhraus

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Pelaaja uhraa nappulansa tarkoituksellisesti pyrkimyksenään saada asemallista korvausta menetetylle materiaalille, eli parempien peliasemien saamiseksi vastapuolen annetaan syödä joku nappula.

Trumpin hallinnon tähän mennessä merkittävin tappio Venäjä-pelissä on ollut turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn. Tämän Venäjä-yhteyksistä alkoi tulla Trumpin hallinnolle rasite jo ennen virkaanastujaisia.

Flynn oli keskustellut suurlähettiläs Kisljakin kanssa useita kertoja ennen Trumpin virkaanastumista. Flynn valehteli keskustelujen sisällöstä varapresidentti Mike Pencelle vakuuttamalla, että keskusteluissa ei käsitelty Venäjän vastaisia pakotteita.

Flynnin asema kävi tukalaksi, kun helmikuun alussa Washington Post -lehti paljasti Flynnin ja Kisljakin keskustelleen juurikin pakotteista. (siirryt toiseen palveluun)

Valehtelu heikensi ratkaisevasti Flynnin asemaa, ja Trump pyysi häntä eroamaan. Flynn jätti erokirjeensä alle kuukauden virassaolon jälkeen.

Nyt seurataan mielenkiinnolla, miten pelilaudalta uhrattu Flynn toimii FBI:n Venäjä-tutkinnan edetessä. Hänellä on arvioitu olevan mahdollisesti raskauttavaa sanottavaa Trumpin hallinnosta.

Tästä kielii se, että aiemmin tällä viikolla Flynn sanoi olevansa valmis todistamaan, mutta samalla hän vaati itselleen syytesuojaa.

Trumpin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi noussut kenraali Michael Flynn osallistui venäläisen RT-kanavan juhlatilaisuuteen Moskovassa joulukuussa 2015. Tapahtumaan osallistui myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Trumpin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi noussut kenraali Michael Flynn osallistui venäläisen tv-kanavan RT:n juhlatilaisuuteen Moskovassa joulukuussa 2015. Tapahtumaan osallistui myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.Michael Klimentjev / EPA

Trump ilmoitti twiitillä tukevansa syytesuojaa Flynnille. Samalla hän luonnehti median ja demokraattien harjoittavan noitavainoa vaalitappionsa jälkeen.

2. Keskipeli

Avausvaiheen jälkeinen pelin vaihe, jossa pelaajat yrittävät toteuttaa erilaisia suunnitelmia. Aloittelijoiden keskipeli saattaa muodostua vain sarjasta peräkkäisiä uhkauksia ja torjuntoja.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI vahvisti kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuulemisessa 20. maaliskuuta tutkivansa, yrittikö Venäjä vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. FBI kertoi tutkivansa myös Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.

Varsin poikkeuksellista on, että FBI ylipäätään paljasti tutkivansa Venäjä-kuviota. Pääsääntöisesti FBI on tutkimuksistaan hiljaa, eikä se myönnä edes niiden olemassaoloa. Nyt FBI sanoi poikkeavansa vakiintuneesta toimintatavastaan oikeusministeriön neuvosta.

Ennen FBI:n ilmoitusta tutkinnasta Trump torjui jälleen väitteet kampanjansa Venäjä-yhteyksistä “valeuutisiksi”. Trumpin mukaan demokraatit yrittävät Venäjä-väitteillä kääntää huomion pois omasta surkeasti menneestä vaalikampanjastaan.

Oikeusministeriksi noussut senaattori Jeff Sessions on kuulunut pitkään Trumpin tukijoihin.
Oikeusministeriksi noussut senaattori Jeff Sessions on kuulunut pitkään Trumpin tukijoihin.Jim Lo Scalzo / EPA

Harhautus

Taktinen keino, jolla vastapuolen nappula pakotetaan tai yritetään houkutella epäedullisempaan ruutuun. Tarkoituksena on vahvistaa omia asemia tavalla, jota vastustaja ei ajoissa huomaa.

Harhautukseksi tosin voisi tulkita myös Trumpin muutamia omiakin toimia. Tiedustelukomitean FBI-kuulemisen alkaessa presidentti twiittasi, että Venäjä-yhteyksien sijaan pitäisi keskittyä selvittämään, kuka vuotaa salassa pidettävää tietoa tiedotusvälineille.

FBI-johtaja James Comey sanoi tiedustelukomitean kuulemisessa, että Venäjä-tutkinnan yksityiskohtia tai edes tutkinnan kestoa ei kerrota julkisuuteen.

Uutispimennosta huolimatta vuotoja on tapahtunut. Se on FBI:n mukaan ongelmallista ja vaarantaa tutkintaa.

Harhautuksen makua on myös Trumpin maaliskuun alun salakuuntelutwiittien sarjassa, joita presidentti julkaisi yöaikaan. Niissä hän syytti presidentti Obamaa Trump Towerin salakuuntelemisesta.

Trumpin twiittivyöry alkoi pian sen jälkeen, kun oli vahvistunut, että oikeusministeri Jeff Sessions oli tavannut kampanjan aikana Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin.

Sessions oli jo kampanjan aikana Trumpin eturivin tukijoita ja luottomiehiä. Senaatin kuulemisessa Sessions ei maininnut Kisljakin tapaamista, vaikka ministeriltä kysyttiin erikseen hänen Venäjä-kontakteistaan.

Sessionsin tapaamiset Kisljakin kanssa paljasti Washington Post (siirryt toiseen palveluun)-lehti maaliskuun alussa.

Tämän jälkeen kongressin demokraatit ryhtyivät vaatimaan Sessionsin eroa.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Munaus

Erittäin huono siirto, jonka pelaaja ymmärtää virheeksi siirron tehtyään tai viimeistään vastustajan tehtyä siirtonsa. Munaus voi johtua aikapulasta, liiallisesta itseluottamuksesta tai huolimattomuudesta.

Trumpin salakuunteluväitettä voi hyvällä syyllä pitää myös erittäin huonona peliliikkeenä, sillä monet tahot ovat osoittaneet sen jo perättömäksi.

Sekä FBI että kansallisen turvallisuuden virasto NSA ovat todenneet, ettei niillä ole minkäänlaisia todisteita siitä, että Obama olisi määrännyt Trump Towerin salakuunneltavaksi. Trump ei kuitenkaan ole perääntynyt väitteestään.

3. Loppupeli

Shakkipelin kolmas ja viimeinen vaihe. Loppupelissä nappuloiden määrä on vähentynyt rajusti alkutilanteesta ja siten pelin luonnekin on muuttunut vahvasti.

Trumpin Venäjä-pelin loppunäytös on meneillään pääasiassa julkisuudelta piilossa, kun FBI jatkaa tutkimuksiaan. Sen sijaan toinen käynnissä oleva tutkinta on julkisempi, sillä kongressin tiedusteluvaliokunnan kuulemisista osa on julkisia.

Tiedustelukomitean johtava demokraattijäsen Adam Schiff listasi useita avoimia kysymyksiä Trumpin hallinnon Venäjä-yhteyksiin liittyen.

Schiffin mukaan monella Trumpin kampanjan kuuluneella on todennettuja yhteyksiä Venäjään, mikä sinällään ei ole rikollista. Avainkysymys Schiffin mukaan on, auttoiko joku heistä Venäjää sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin ja hyökkäämään Yhdysvaltain demokraattista järjestelmää vastaan.

Tämän selvittämiseksi pitäisi Schiffin mielestä saada selvyys siihen, mitä tarkkaan ottaen tapahtui viime heinä- ja elokuussa, kun Clintonin kampanjan hakkeroituja sähköposteja alettiin vuotaa julkisuuteen.

Yhdistetyt sotilaat

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutisgrafiikka

Shakissa viereisillä linjoilla olevat sotilaat, jotka ovat tehokkaita varsinkin loppupelissä.

Trumpin kampanjan luottomiehistä George Stone ja entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ovat tarjoutuneet kongressin tiedustelukomitean kuultaviksi Venäjä-tutkinnassa. Myös Trumpin vävy Jared Kushner on sanonut olevansa valmis senaatin tiedustelukomitean kuulemiseen.

Stonella ja Manafortilla ei ole Trumpin hallinnossa virallista asemaa. Sen sijaan Kushner on Trumpin poliittisia pääneuvonantajia.

Kuulemisten aikataulua ei tiedetä, eikä edes sitä, haluavatko edustajainhuoneen ja senaatin tiedustelukomiteat heidät kaikki kuultaviksi.

Shakkimatti

Pelin päättävä voittosiirto, jossa on saatettu vastustajan kuningas torjumattoman uhkauksen alaiseksi ja peli päättyy.

Kongressin molempien kamarien tutkiessa Venäjä-yhteyksiä ilmassa leijuu jo Trumpin pelin päättävän siirron mahdollisuus.

Pisimmälle on mennyt demokraattisenaattori Dianne Feinstein, joka vihjasi maaliskuun puolivälissä, että Trump eroaisi pian. Feinstein ei kuitenkaan paljastanut, mikä voisi johtaa eroon.

Kysymyksiä tiedustelukomiteassa on herättänyt venäläisen öljyjätin Rosneftin kauppa joulukuussa. Tuolloin Venäjä myi Rosneftista 19,5 prosentin osuuden.

Tiedustelukomiteassa on herännyt kysymys, oliko vain sattumaa, että Trumpin entiselle neuvonantajalle Carter Pagelle oli tarjottu palkkiota juuri samansuuruisesta kaupasta. Tieto kaupasta on peräisin Britannian ulkomaantiedustelupalvelun entiseltä agentilta Christopher Steeleltä, joka on kertonut saaneensa asian tietoonsa venäläislähteiltään.

Epäilyt presidentin Venäjä-kytköksistä ovat vain voimistuneet.

Uutiskanava CNN kertoi muutama viikko sitten, että FBI tutkii Trumpin yritysimperiumin, Trump Organizationin ja venäläisen pankin tietokoneyhteyksiä. (siirryt toiseen palveluun)

Kaikkein hurjimman väitteen Trumpin Venäjä-pelin luonteesta on tuonut julki liberaalin verkkolehden Huffington Postin toimittaja, juristi Seth Abramson. Hän väittää lähteitään nimeämättä, että Washingtonissa sijaitsevassa Mayflower-hotellissa olisi tehty Trumpin kampanjan ja Venäjän kanssa sopimus vuosi sitten huhtikuussa.

Sopimuksessa Trump saisi 0,5 prosenttia öljyjätti Rosneftista sekä tukea presidenttiydelle. Vastineeksi Yhdysvallat poistaisi Venäjä-pakotteensa.

Jos väite pitäisi paikkansa, olisi se valtiopetoksen tunnusmerkit täyttävä teko. Trumpin pelissä se olisi shakkimatti.

Jutun lähteinä on käytetty Politicoa, New York Timesia, CNN:ää, Huffington Postia, Washington Postia ja Timea.

Lue seuraavaksi