1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aprillipäivä

Valeuutiset ankeuttavat maailmaa – moni tiedotusväline ei tee tänä vuonna aprillipilaa

Monet lehdet kertovat aprillipäivän numerossaan oikeiden ja valheellisten uutisten erosta.

aprillipäivä
Polokki oli poliisin vuoden 2015 aprillipila.
Poliisi aprillasi viime vuonna poliisilokilla eli polokilla.Suomen poliisin Facebook-sivu

Monet suuret tiedotusvälineet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat päättäneet, etteivät ne tee toistaiseksi aprillipiloja.

Suurimpana syynä linjauksiin ovat maailmalla yleistyneet "valeuutiset", samoin kuin eräiden poliittisten päättäjien esittämät väitteet aitojen uutisten valheellisuudesta.

Mediayhtiöt perustelevat asialinjaa sillä, että uutisiin on voitava aina luottaa. Yhtiöt eivät halua edistää ihmisten huijaamista edes aprillipäivänä.

Ylen ruotsinkielisen uutistoimituksen kokoamien tietojen mukaan Suomessa erityisesti ruotsinkieliset lehdet, kuten Hufvudstadsbladet ja Åbo Underrättelser luopuvat aprillipiloista.

– Tänä vuonna meillä ei ole aprillipilaa HBL:ssä, koska elämme Trump-aikaa, jossa väärät uutiset ja ns. vaihtoehtoiset faktat hallitsevat yhä enemmän uutisointia, sanoo lehden toimituspäällikkö Susanna Ilmoni.

Hufvudstadsbladet aikoo huhtikuun 1. päivän numerossa kertoa lukijoilleen valeuutisista enemmänkin.

Pohjoismaat etunenässä

Ruotsissa tiedotusvälineet alkoivat luopua aprillipiloista jo viime vuonna. Tänä vuonna saman päätöksen on tehnyt yhä useampi mediatalo, kertoo Journalisten-lehti.

Yksi näistä on Västerbottens-Kuriren. Sama lehti teki vuonna 2010 yhden Ruotsin tunnetuimmista aprillipiloista (siirryt toiseen palveluun), jossa eräs mies kertoi samassa lehden numerossa iloisesta perhetapahtumasta neljän eri naisen kanssa.

Tänä vuonna lehti haluaa valistaa lukijoitaan oikeiden ja väärien uutisten välisestä erosta, kertoo toimituspäällikkö Ingvar Näslund.

Myös Norjassa suurimmat mediatalot, kuten yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) sekä sanomalehdet VG, Dagbladet ja Aftenposten ovat jo aiemmin luopuneet piloista. Tänä vuonna saman tekee mm. Bergens Tidende.

Yleisradio ei ole vuosiin tehnyt aprillipiloja mihinkään välineisiin. Sama ohje on annettu toimituksille tänäkin vuonna. Muualla tehdyistä piloista tosin uutisoidaan.

Svenska Yle aloittaa 1.4. uuden humoristisen ohjelmasarjan Bluffresan (siirryt toiseen palveluun). Siinä joukkueiden jäsenet väittävät matkustaneensa ulkomaille ja lähettävät vääriä viestejä tuttavilleen sosiaalisen median kautta ja yrittävät saada nämä reagoimaan.

Monet aprillipiloista luopuneet tiedotusvälineet painottavat, että piloja voidaan ehkä joskus taas tehdä, jos ajat muuttuvat.

Perjantaina 1.4.aamuyöllä ilmaantui Mikkelin kaupungin keskustaan venäjänkielisiä katukylttejä. Kyseessä oli Mikkelin ammattikorkeakoulun aprillipila.YLE / Tarja Nyyssönen
Lue seuraavaksi