Venezuelan presidentti: Parlamentin oikeuksien vieminen arvioitava uudelleen

Venezuela on kriisissä, sillä korkein oikeus vei parlamentilta oikeuden säätää lakeja. Oppositio pitää päätöstä vallankaappauksena.

Venezuela
Mielenosoittajia
Venezuelalaiset osoittivat mieltään korkeimman oikeuden päätöstä vastaan perjantaina pääkaupungissa Caracasissa. Christian Hernandez / EPA

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro yrittää rauhoitella maansa syvenevää poliittista kriisiä. Venezuelan korkein oikeus vei torstaina maan parlamentilta lainsäädäntövallan.

Nyt Maduro on kehottanut arvioimaan päätöksen uudelleen. Hän kiisti myös, että olisi keskittämässä valtaa itselleen.

Venezuelan oikeisto-oppositiolla on enemmistö parlamentissa, kun taas korkein oikeus on Maduron tukijoiden käsissä. Korkeimman oikeuden poliittiseksi tulkittu linjaus on aiheuttanut ison arvosteluryöpyn Venezuelassa ja kansainvälisesti.

Oppositio on kutsunut päätöstä askeleeksi kohti diktatuuria. Oppositio järjesti perjantaina mielenosoituksia, ja myös lauantaille on suunnitteilla suuria protesteja.

Maduron ilmoitus päätöksen uudelleenarvioimisesta ei tyydyttänyt Venezuelan oppositiota. Oppositiojohtajat epäilivät sitä juoneksi, jonka avulla yritetään rauhoittaa kriisiä niin, ettei kiistellystä päätöksestä kuitenkaan luovuta.

Poliittisten kiistojen lisäksi myös Venezuelan talous rypee

Venezuela on ollut jo pitkään syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Maata on hallinnut sosialistipresidentti jo noin 18 vuoden ajan, mutta vuodesta 2015 lähtien oppositiolla on ollut enemmistö parlamentissa.

Opposition ja sosialistihallinnon välit ovat äärimmäisen tulehtuneet. Kiistoihin on sotkeutunut myös Venezuelan korkein oikeus, joka on kumonnut parlamentin päätökset jo ennen tämän viikon kriisiä. Se perusteli parlamentin lainsäädäntövallan viemistä sillä, ettei parlamentti kunnioita lakia.

Poliittisten kiistojen lisäksi Venezuelan talous on heikossa kunnossa. Öljyn hinnan lasku on pahentanut öljyriippuvaisen valtion talouden jo ennestään syviä ongelmia. Venezuelassa on myös maailman korkein inflaatio.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro kiisti, että hän yrittäisi keskittää vallan itselleen. EPA

Lähteet: AP , Reuters