Satojen miljoonien pariskunta – Valkoinen talo julkaisi tietoja Ivanka Trumpin ja hänen puolisonsa omistuksista

Yhdysvalloissa ollaan huolissaan, että Trumpin lähipiirin mittavat omistukset aiheuttavat eturistiriitoja.

Ivanka Trump
Ivanka Trump ja Jared Kushner.
Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner kuuluvat presidentti Donald Trumpin luotetuimpaan lähipiiriin. Pete Marowich / AOP

Yhdysvalloissa on julkaistu tietoja presidentti Donald Trumpin tyttären Ivankan ja tämän miehen Jared Kushnerin omistuksista. Pariskunnan omistusten arvon arvioidaan olevan 240 miljoonan ja 740 miljoonan dollarin välillä.

Ivanka Trump sai tällä viikolla paikan isänsä palkattomana neuvonantajana, kun taas Kushner johtaa Yhdysvaltain hallintoa uudistavaa toimistoa Valkoisen talon sisällä.

Yhdysvalloissa on esitetty epäilyjä, että presidentin ja hänen läheistensä valtava omaisuus voi aiheuttaa eturistiriitoja. Kysymykset eturistiriidoista ovat heränneet, sillä liike-elämästä politiikkaan tulleen Trumpin lähipiiri on varakkaampi kuin edellisten presidenttien.

Bloombergin mukaan Trumpin kabinetin omistukset ovat todennäköisesti yhteensä 12 miljardin dollarin arvoiset.

Valkoinen talo julkaisi tiedot kymmenien johtavassa asemassa olevien työntekijöiden omistuksista ja tuloista, sillä sen eettinen säännöstö vaatii niin. Selvitys ei koskenut presidentti Trumpia tai varapresidentti Mike Penceä.

Ivankalla omistuksia muun muassa Trumpien hotellitoiminnassa

Vaikka Ivanka Trump ja Jared Kushner ovat luopuneet johtotehtävistään eri yrityksissä, heidän laajat omistuksensa aiheuttavat huolta eturistiriidoista, kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Ivanka Trumpin omat liiketoimet ovat asiakirjojen mukaan yli 50 miljoonan dollarin arvoiset, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Hänen omistuksensa kansainvälisestä Trump-hotelliketjusta ovat arvoltaan 5–25 miljoonaan dollarin luokkaa.

Hänen puolisonsa Jared Kushner johti aiemmin kiinteistöyritystä. Hän on tienannut viime vuosina satoja miljoonia dollareita kiinteistöliiketoimistaan ja muista sijoituksista.

Kushner on luopunut johtotehtävistään yli 200 eri (siirryt toiseen palveluun)liiketoiminnoissa, mutta hän saa useista niistä taloudellista hyötyä erilaisten rahastojen kautta.

Turmpin neuvonantajan Steve Bannonin omistukset olivat BBC:n mukaan 3,3–12,6 miljoonaa dollaria. Bannonin arvokkain omistus oli hänen oma konsluttiyrityksensä, jonka kautta Bannonin rahavirrat kulkivat.

Sen lisäksi hän tienasi muun muassa konsulttina äärioikeiston uutissivuston Breitbartin kautta.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway tienasi puolestaan yli 800 000 dollaria pääosin konsulttitöistään. Hänen omistuksiensa arvioideaan olevan 11–44 miljoonan dollarin luokkaa.

Lue myös: Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?

Lähteet: AP, AFP , STT