Synttärit vailla päivänsankaria – Aki Kaurismäkeä juhlitaan Lahdessa

Ohjaajasuuruus ei itse osallistu 60-vuotisjuhliinsa. Hänen uraansa kunnioitetaan Kaurismäen vanhassa kotikaupungissa elokuvanäytöksin.

Aki Kaurismäki
Yleisöä Lahden Kansantalon aulassa.
Mika Moksu / Yle

Lahdessa juhlitaan elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen 60-vuotispäivää. Juhlia vietetään asiaankuuluvasti elokuvien merkeissä. Ja kaurismäkeläiseen henkeen kuuluen esitettävät elokuvat näytetään filmikopioilta.

Tapahtuman taustalla on elokuvan ystävien joukko nimeltä Reel Lahti, joka pelasti vanhan elokuvateatterin filmiprojektorin ja muut laitteet digitaalisen kehityksen alta.

Asiaan kuuluu, että esitämme hänen elokuvansa 35-millisinä filmikopioina.

Nikke Kaartinen

– Aki Kaurismäki on meidän suojelijamme, ja asiaan kuuluu, että esitämme hänen elokuvansa 35-millisinä filmikopioina, sillä ohjaaja itse kuvaa elokuvansa edelleen filmille, sanoo tapahtuman tuottaja Nikke Kaartinen.

Lahden Kansantalo.
Mika Moksu / Yle

Miksi Lahti?

Aki Kaurismäkeä yhdistetään harvoin Lahteen. Ohjaajan Suomen-koti on Karkkilassa, ja taitelijan elämää siellä on esitelty aikakauslehtienkin sivuilla. Lahdella ja Päijät-Hämeellä on kuitenkin vankka sija miehen elämässä. Hän on syntynyt Orimattilassa ja viettänyt nuoruuttaan Lahdessa. Hän on muun muassa käynyt koulua Lahdessa.

Me esitämme juhlatapahtumassa esimerkiksi elokuvan Pidä huivistasi kiinni, Tatjana. Sen tarina lähtee liikkeelle nimenomaan Orimattilasta.

Nikke Kaartinen

– Me esitämme juhlatapahtumassa esimerkiksi elokuvan Pidä huivistasi kiinni, Tatjana. Sen tarina lähtee liikkeelle nimenomaan Orimattilasta, Kaartinen muistuttaa.

Lahden kansantalon aulatiloja.
Mika Moksu / Yle

Kaurismäkeläiset synttärit

Elokuvaohjaajan syntymäpäiviä juhlitaan varsin kaurismäkeläisessä miljöössä. Paikka on vanha työväentalo, Kansantalona tunnettu kivitalo Lahden keskustassa. Talo on saman ikäinen kuin juhlittavakin, vuodelta 1957.

Alkuperäisen oloinen sisustus lisää tunnelmaa, jota Kaurismäen elokuvista on saatu ihailla. Pihaa koristaa vuoden 1966 Volga-henkilöauto. Ja ohjaajan boheemin tyylin mukaisesti aulatiloissa on baari.

Ehkä leuka saattaisi loksahtaa, jos hän astuisi ovesta sisään.

Nikke Kaartinen

Itse syntymäpäiväsankari kuitenkin puuttuu. Hänet on toki kutsuttu juhliin, ja hän on antanut siunauksensa tapahtuman järjestämiselle.

– Ehkä leuka saattaisi loksahtaa, jos hän astuisi ovesta sisään. Olemme pyrkineet tekemään tapahtumasta rennon, joten ehkä hän viihtyisi täällä, tuottaja Kaartinen pohtii.