1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Filippiinit

Filippiinien presidentti jatkaa räyhäämistään – haluaa "läpsiä" EU-päättäjiä

Euroopan parlamentti arvosteli Filippiinien ihmisoikeusloukkauksia. Yli 8 000 ihmisen uskotaan kuolleen pian vuoden kestäneissä väkivaltaisuuksissa.

Philippiinien presidentti Rodrigo Duterte haukkui jälleen EU:n. Kuva: Albert Alcain / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte jatkoi lauantaina eurooppalaisten päättäjien parjaamista. Filippiinit on saanut osakseen paljon kansainvälistä arvostelua verisestä sodastaan huumeita vastaan.

Duterte on puolestaan käyttänyt toistuvasti loukkaava kieltä hyökätessään ulkomaisia arvostelijoita vastaan. EU:lle Duterte on loukkaantunut siitä, että Euroopan parlamentti on arvostellut hänen kovia otteitaan huumeiden vastaisessa sodassa.

Euroopan parlamentti vaati, että YK:n ihmisoikeusneuvosto tutkisi (siirryt toiseen palveluun)laittomat teloitukset ja muut ihmisoikeusloukkaukset Filippiineillä.

–Tulkoot tänne puhumaan, koska haluan läpsiä heitä, Duterte sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yli 8 000 ihmisen arvioidaan kuolleen sen jälkeen, kun Duterte aloitti presidenttinä kesäkuussa 2016. Poliisin mukaan noin kolmannes kuolemista olisi sen aiheuttamia itsepuolustustilanteista.

Paikalliset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt epäilevät, että poliisi on todellisuudessa sekaantunut tuhansiin hämäriin kuolemiin.

Lähde: Reuters