Vinyyli vaihtaa levymessuilla omistajaa – käytetty cd:kin menee kaupaksi

Musiikkiharrastajat etsivät täydennyksiä kokoelmiinsa levymessuilta.

äänilevyt
Vinyylit järjestyksessä
Petra Ristola / Yle

Kymmenet ihmiset odottivat tihkuisena lauantaiaamuna Turun T-talon ulko-oven avautumista. Jonottajat odottivat sisäänpääsyä Turun kansainvälisille levymessuille. T-talon sisäpuolella myyjät olivat laittaneet vinyylit ja cd-levyt järjestykseen laatikoihin.

Hyvinkääläinen Pertti Hakala oli pakannut pakettiautonsa täyteen vinyylejä ja tullut Turkuun myymään omaa kokoelmaansa pienemmäksi.

– Levyjä minulla on 6 000 kappaletta. 10 vuoden tähtäimenä on pienentää kokoelmaa 3 000 kappaleeseen, sanoo musiikkiharrastaja Hakala.

Joska Laine ja Petri Hakala levymessuilla
Turun kansainvälisten levymessujen järjestäjä Joska Laine (vas.) ja omia levyjään myyvä Petri Hakala vaihtavat kuulumisia.Petra Ristola / Yle

Oman kokoelman vähentäminen noinkin radikaalisti on melkoinen homma, sillä Pertti Hakala kuitenkin ostaa koko ajan itselleen levyjä. Hakalan sydäntä lähellä on progressiivinen rock ja muutaman viime vuoden aikana kiinnostus on kohdistunut itäeurooppalaiseen 70-luvun progeen.

– Tämä on loputon suo. Kokonaan kahlaamatta on vielä Latinalainen Amerikka ja muut eksoottisemmat maat. Siellä on paljon hyviä bändejä.

Hakalalla on noin 2 000 cd-levynkin kokoelma, mutta ne ovat varastossa pahvilaatikoissa. Vinyylin soundi miellyttää Hakalan korvaa ja hänellä on teoria, miksi vinyyli jaksaa harrastajia kiinnostaa.

– Cd-levy laitetaan soimaan, mutta vinyylilevyä ryhdytään kuuntelemaan.

Kansainväliset levymessut Turussa
Petra Ristola / Yle

Käytetyt cd-levytkin menevät kaupaksi

Oven avaamisesta lähtien jatkuva ihmisten virta liikkuu levymessujen myyntipöytien ympärillä. Asiakaskunta ja myyjät ovat pääosin miehiä, mutta on naisiakin joukossa. Myös nuoria parikymppisiä on ostajina, vaikka Pertti Hakala kertoo, että hänen 20-vuotias poikansa ei ole ostanut yhtään fyysistä äänitettä elämänsä aikana.

Nettikauppojen lisäksi levymessut on paras paikka tehdä ostoksia ja keskustella muiden harrastajien kanssa. Turun kansainvälisillä levymessuilla on monta myyjää Ruotsista. Heillä on mukana hyvät kokoelmat.

– Ruotsissa levyjen tarjonta oli aikoinaan ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Kärjistetysti sanottuna Ruotsissa oli kaikkea ja meillä ei. Esimerkiksi Frank Zappa oli Ruotsissa halpalaatikkojen tavaraa, kertoo Turun kansainvälisten levymessujen järjestäjä Joska Laine.

cd:t rivissä levymessuilla
Petra Ristola / Yle

Levymessuilla myös käytettyjen cd-levyjen suosio on noussut. Uusia cd-levyjä ei ole tarjolla enää entiseen malliin, joten käytettyjä ostetaan muutamalla eurolla.

– Tuttava oli tutkaillut ison marketin valikoimaa ja siellä oli vain 12 nimikettä. Cd-levyjen myynti on vähentynyt isoista marketeista, sanoo Turun kansainvälisten levymessujen järjestäjä Joska Laine.

Laineen oma kiinnostuksen kohde on 60-luvun Rolling Stones ja 60-luvun Suomirock. Laine kiertää myös muilla levymessuilla ja plärää läpi vanhoja sinkkuja.

– Tärkein aarteeni on vuonna 1959 17-vuotiaana menehtyneen Ritchie Valensin ensimmäinen single Come on, Let´s go.

Asiakas selaa vinyylejä
Petra Ristola / Yle

Kivijalkakauppakin kannattaa

Levymessuilla on yksityisten myyjien lisäksi myös levykauppiaita myymässä levyjään. Levykauppiaiden myynti on siirtynyt yhä enemmän nettiin, mutta viime aikoina muutamia uusia kivijalkamyymälöitäkin on perustettu lähinnä pääkaupunkiseudulle.

Kim Hjerppe seurasi unelmiaan, vaihtoi alaa ja perusti kolme kuukautta sitten Tritone Records -liikkeen Helsinkiin. Taustalla on Hjerppen 25 vuotta kestänyt vinyyliharrastus ja sitä kautta kauppa on erikoistunut progeen ja keräilylevyihin.

– Hyvin on kauppa on lähtenyt käyntiin. Konkurssi ei ainakaan vielä häämötä, naurahtaa Hjerppe.

Hjerppe edelleen ostaa itselleen levyjä. Tärkein kokoelma on spiraali-etiketillä varustetut Vertigon julkaisut.

– Niitä on noin 90 kappaletta olemassa. Kesti 7 vuotta kerätä ne kaikki.

Levykauppias Kim Hjerppe
Levykauppias Kim Hjerppen mielestä Freedom´s Childrenin Astra-levy on hänen kokoelmansa kruunu.Petra Ristola / Yle