1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan yleisradioliitto kovistelee Ukrainaa kiistassa venäläisestä viisuedustajasta

EBU:n johtaja uhkaa jopa sulkea Ukrainan tulevista kilpailuista. Ukrainan hallitus paheksuu EBU:n uhkausta.

Euroviisut
Julia Samoilova
Julia SamoilovaEurovision

Euroopan yleisradioliitto EBU uhkaa jopa jättää Ukrainan tulevien laulukilpailujen ulkopuolelle, jollei maa päästä Kiovassa järjestettäviin Euroviisuihin Venäjän laulajaa Julija Samoilovaa.

EBU:n johtaja Ingrid Deltenre on lähettänyt Ukrainan pääministerille Volodymyr Hroismanille kirjeen, jossa moittii Samoilovalle määrättyä maahantulokieltoa. Deltenre pyysi pääministeriä varmistamaan, että Samoilova pääsee kilpailuun.

Jos tyydyttävää ratkaisua ei löydy, Ukrainan yleisradioyhtiö saatetaan Deltenren mukaan sulkea ulos tulevista tapahtumista.

– Olemme enenevässä määrin turhaantuneita, itse asiassa vihaisia siitä, että tämän vuoden kilpailua käytetään välineenä Venäjän ja Ukrainan meneillään olevassa vastakkainasettelussa, Deltenre kirjoittaa kirjeessä, joka vuoti julkisuuteen eilen perjantaina.

EBU:n lehdistötoimisto vahvisti saksalaiselle Deutsche Welle -kanavalle, että kirje on aito (siirryt toiseen palveluun).

Ukraina paheksuu kirjettä

Ukrainan varapääministeri Vjatšeslav Kyrylenko tuomitsi lauantaina EBU:n uhkauksen "ennenkuulumattomaksi ja mahdottomaksi hyväksyä".

Ukraina eväsi Samoilovalta maahanpääsyn, koska tämä on esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimillä.

– Uskon, että Ranska, Saksa, Britannia tai Puola olisivat tehneet saman päätöksen tai mikä tahansa EBU:n jäsenmaa, Kyrylenko sanoi ukrainalaisen radioaseman haastattelussa.

Ukrainan hallitus sanoo, että Venäjä voi vapaasti lähettää kisoihin ehdokkaan, jolla ei ole ongelmia Ukrainan lainsäädännön kanssa.

Venäjän valtiollinen televisio on torjunut EBU:n ehdotuksen, että Samoilova voisi osallistua laulukilpailuun satelliittiyhteyden kautta.

Lähteet: STT - Yle

Lue seuraavaksi