Hyppää sisältöön

Herätys: Popedan Pate puhuu suomalaisuudesta, Yle vieraili senegalilaiskylässä, etelässä lämpenee

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Pate Mustajärvi Kuva: Docendo

Kulttuurivieraana Pate Mustajärvi

Kulttuurivieras Pate Mustajärvi on keikkaillut Popeda-yhtyeen kanssa jo 40 vuotta. 60-vuotias rokkari on nähnyt, kuinka Suomi on tuona aikana muuttunut. Isänmaallinen mies pitää Suomen puolia, mutta turvapaikanhakijatkin pitää ymmärtää. "Rajat kiinni -lässytys on turhaa", hän sanoo.

Senegalista lähdetään kohti Eurooppaa

Senegalin nuoret miehet haluavat Eurooppaan elättääkseen perheensä. Monet lähtevät, vaikka tietävät, että Eurooppa ei ole se paratiisi, joka kavereiden viesteistä välittyy. Toimittajamme vieraili senegalilaisessa kylässä, jossa lähes joka talosta on lähdetty Eurooppaan. Juttu löytyy tämän linkin takaa.

Moni lähtee Eurooppaan Yarakhan kylästä Senegalista. Kuva: Heli Pekkonen

Serbia äänestää presidentistä

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić on presidentinvaalien ennakkosuosikki, kun taas hajanaisen opposition ääniä jakaa kymmenen ehdokasta. Oppositio syyttää Vučićin kasaavan valtaa itselleen ja vievän maata autoritaariseen suuntaan. Jos Vučić saa yli puolet äänistä, hän voittaa vaalit jo ensimmäisellä kierroksella.

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić vaalitilaisuudessa Vranjessa. Kuva: Djordje Savic / EPA

Kolumbiassa maanvyöryssä kuollut yli 250

Eteläamerikkalaisessa Kolumbiassa yli 250 ihmistä on kuollut maanvyöryssä Mocoan kaupungissa maan lounaisosassa. Uhrimäärä nousee sitä mukaa kuin pelastustyöt etenevät. Noin 200 ihmisen arvioidaan olevan yhä kateissa.

Kevättuulet tuovat muuttolintuja Suomeen

"Kuu kiurusta kesään" -hokema ei tänä vuonna päde, sillä ensimmäisiä kiuruja nähtiin jo kuukausi sitten. Lintujen kevätmuutto on muutoinkin ollut keskimääräistä aikaisemmassa, ja nyt huhtikuun alettua taivas suorastaan havisee, kunhan tuuli puhaltaa suotuisasti. Olemme rannikolla vastassa sunnuntain tulokkaita.

Kiuru Kuva: AOP

Etelässä lämmintä, räntää ja lunta maan keskivaiheilla

Tänään maan keskiosan yli liikkuu räntä- ja lumisateen alue itään, kertoo meteorologi Toni Hellinen. Lunta voi kertyä paikoin eilisen tapaan yli viisi senttiä. Etelässä on pääosin pilvipoutaa, mutta melko lämmintä. Lapissa lämpötila kohoaa aurinkoisessa säässä ylimmillään hieman plussan puolelle.

Päivän sääkartta sunnuntaille 2. huhtikuuta. Kuva: Yle

Katso tarkempi sääennuste Ylen sääsivulta.

.
.