Mielenosoitukset jatkuvat Paraguayssa – ainakin yksi ihminen kuollut

Mielenosoittajat vastustavat perustuslain muutosta. Presidentti erotti myös sisäministerin.

mielenosoitukset
Roihuavan tulen ympärillä paljon mielensoittajia.
Ainakin yksi mielenosoittaja on kuollut Paraguayn mielenosoituksissa. EPA/Andres Cristaldo

Ainakin yksi mielenosoittaja on kuollut Paraguayssa sen jälkeen kun mielenosoittajat sytyttivät kongressirakennuksen tuleen perjantaina. Mielenosoittajat vastustavat perustuslain muutosta, joka sallii maan presidentin Horacio Cartesin asettua uudelleen ehdolle.

Pääkaupungissa Asunciónissa sadat mielenosoittajat hyökkäsivät perjantaina kongressirakennukseen. He olivat rikkoneet ikkunoita ja yrittäneet sytyttää rakennuksen tuleen. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan vesitykkejä, kyynelkaasua ja kumiluoteja. Ainakin 200 mielenosoittajaa on pidätetty, paikallinen poliisiviranomainen kertoo.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että lisäksi useita poliiseja sekä toimittajia on loukkaantunut levottomuuksissa. Mielenosoittajat ovat ottaneet haltuun useita liiketiloja sekä hallinnon rakennuksia.

Paraguay valitsee presidentin yhdeksi viisivuotiskaudeksi. Useammat kaudet kiellettiin perustuslailla sen jälkeen, kun yli 30 vuotta kestäneen Colorado-puolueen kenraalin Alfredo Stroessnerin diktatuuri päättyi vuonna 1989.

Uutistoimisto AP kertoo myös, että presidentti Carets on erottanut maan sisäministerin sen jälkeen, kun yksi mielenosoittaja kuoli mellakoissa.

Lähde: Reuters, AP