Hyppää sisältöön

KSML: Puolustusvoimilta ei neljälle saapumiserälle

Puolustusvoimien mielestä nykyinen järjestelmä on toimiva.

Puolustusvoimissa suhtaudutaan nihkeästi puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) malliin, jossa varusmiehet astuisivat palvelukseen neljä kertaa vuodessa nykyisen kahden sijaan, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

– Nykyjärjestelmä on osoittanut toimivuutensa. Muutokset esimerkiksi saapumiserien määrään tai palveluksen aloittamis- ja päättämisajankohtiin huomioidaan kokonaistarkastelussa monien muiden koulutuksen toteutukseen liittyvien asioiden ohella. Tässä vaiheessa yksittäisten osatekijöiden vertailu keskenään ei ole ajankohtaista, toteaa komentaja Petri Pääkkönen Pääesikunnan koulutusosastolta.

Niinistön mukaan nykyinen kahden saapumiserän malli on ongelmallinen ­Puolustusvoimien toimintavalmiuden kannalta.

– Joudumme pohtimaan saapumiserien määrää siltä kantilta, mikä on mahdollisimman optimaalinen suhde valmiuden ja toisaalta kouluttamisen kannalta. Jo tässä vaiheessa on selvää, että tämä kahden saapumiserän malli ei ole paras mahdollinen, Niinistö totesi STT:n mukaan Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa helmikuussa.

Niinistön esikunnasta todettiin perjantaina Keskisuomalaiselle, että saapumiserien mahdollisia muutoksia käsitellään poliittisella tasolla puolustusselonteon eduskuntakäsittelyn yhteydessä kevään aikana.

Varusmiesliitto on puolestaan esittänyt saapumiserien siirtoa kahdella kuukaudella eteenpäin. Liitto katsoo, että nykyiset kotiutumisajat ovat huonoja etenkin syksyllä alkavien opintojen näkökulmasta ja työsuhteiden katkonaisuuden takia.

Pääesikunnassa ei lämmetä kahden kuukauden siirrolle.

– Nykyinen saapumiseräjärjestelmä on osoittanut toimivuutensa myös varusmiesten antaman palautteen perusteella. Esimerkiksi 85 prosenttia palveluksessa olevista varusmiehistä kokee saaneensa riittävästi vaikuttaa palveluksen aloittamisajankohtaan ja -paikkaan. Lisäksi varusmiesten loppukyselyn tulokset ovat aikasarjansa parhaat, komentaja Pääkkönen toteaa.

.
.