Yhdysvallat arvioi ilmaiskujensa uhrimäärän Irakissa ja Syyriassa

Uhriluvussa ei ole mukana maaliskuun kiivaita taisteluita Mosulissa.

Mosul
Irakilaisia sotilaita Mosulissa
Irakilaiset sotilaat seisoivat Isisin kyltin edessä Länsi-Mosulissa. Irakin joukot yrittävät vallata kaupungin Isisiltä. Ahmed Jalil / EPA

Ainakin 229 siviiliä on todennäköisesti kuollut Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuissa Irakissa ja Syyriassa vuodesta 2014 lähtien. Näin arvioi Yhdysvaltain puolustusministeriö sunnuntaina.

Liittouma on tehnyt ilmaiskuja Syyriassa ja Irakissa äärijärjestö Isisiä vastaan. Arvioituun uhrimäärään ei ole laskettu mukaan vielä maaliskuuta, jolloin käytiin kiivaita taisteluita Mosulin kaupungista Irakissa.

Irakin armeija yrittää Yhdysvaltain liittouman ilmaiskujen tuella häätää Isisin ulos Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista Mosulista. Liittouma syyttää usein siviiliuhreista Isisiä, jonka se sanoo käyttävän siviilejä ihmiskilpinä.

Myös YK on varoittanut, että Isis käyttää siviilejä ihmiskipinä.

Paikalliset sotaa tarkkailevat järjestöt ovat epäilleet, että Yhdysvaltain liittouman ilmaiskuissa Syyriassa ja Irakissa on todellisuudessa kuollut enemmän siviilejä.

Useita iskuja tutkitaan yhä

Parhaillaan selvitetään 17. maaliskuuta tapahtunutta ilmaiskuksi epäiltyä räjähdystä, jossa kuoli vähintään kuoli kymmeniä ihmisiä. Yhdysvaltain armeija on sanonut, että kyse saattoi olla sen joukkojen ilmaiskuista.

Yhdysvallat on epäillyt, että Isisin taistelijat saattoivat piiloutua siviilien joukkoon rakennukseen, johon isku mahdollisesti osui. Yhdysvaltain johtama liittouma on lähettänyt tutkijansa tutkimaan tapausta.

Operaatio Mosulin valtaamiseksi aloitettiin lokakuussa 2016. Irakin armeija sai liittolaisineen vallattua kaupungin itäpuolen jo alkuvuodesta.

Helmikuussa se käynnisti operaation myös Länsi-Mosulin valtaamiseksi. Länsi-Mosul on tiivisti asuttua aluetta, jossa on yhä loukussa paljon siviilejä.

Lähteet: AFP