1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Trumpin turvallisuuspoliittinen ex-neuvonantaja sai rahaa venäläisyrityksiltä – ei kertonut heti viranomaisille

Valkoinen talo julkisti Michael Flynnin tuloselvityksiä lauantaina.

Trumpin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi noussut kenraali Michael Flynn osallistui venäläisen tv-kanavan RT:n juhlatilaisuuteen Moskovassa joulukuussa 2015. Tapahtumaan osallistui myös Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Michael Klimentjev / EPA

Presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen avustaja Michael Flynn ei kertonut helmikuussa viranomaisille palkkioista, joita hän sai muun muassa Venäjän valtion rahoittamalta RT-televisioyhtiöltä.

Tiedot käyvät ilmi asiakirjoista, jotka Valkoinen talo julkaisi lauantaina.

Flynnin 31. maaliskuuta allekirjoittamassa varallisuusselvityksessä hän vahvistaa saaneensa puhujanpalkkioita RT:ltä, lentoyhtiö Volga-Dnepr Airlinesiltä ja tietoturvayhtiä Kaspersky Labilta.

Selvityksessä ei mainita Flynnin saamaa summaa. Ne on merkitty kohtaan, jonka otsikko on "tulonlähteet, joista saatu korvaus ylittää 5 000 dollaria vuodessa".

Puhujanpalkkioita ei ollut mainittu aiemmassa lomakkeessa, jonka Flynn oli vahvistanut sähköisellä allekirjoituksella 11. helmikuuta.

Flynnin asianajajan mukaan syy on se, että aiempi selvitys oli luonnos (siirryt toiseen palveluun). Sen käsittely jäi kesken, koska Flynn jätti virkansa.

Jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan RT maksoi Flynnille kymmenien tuhansien dollarien (siirryt toiseen palveluun)palkkion, koska hän puhui Moskovassa joulukuussa 2015 RT:n juhlaillallisella.

Yli miljoonan dollarin tulot yhteensä

Yhteensä Flynn ilmoitti ansainneensa 1,3 miljoonan dollarin tulot puhe- ja konsulttitöillä. Tilaajina on muun muassa lobbauksesta maksaneita turkkilaisyrityksiä ja yhdysvaltalaisia konservatiivisia ajatushautomoita. 

Flynnin Venäjä-kytkökset ovat suurennuslasin alla, koska hän joutui eroamaan Trumpin avustajan tehtävästä vain 24 päivän virassaolon jälkeen. Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja senaatin tiedustelukomiteat tutkivat Flynnin yhteyksiä Venäjään.

Hän oli antanut varapersidentti Mike Pencelle väärää tietoa keskusteluistaan Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa. Flynn oli puhunut lähettilään kanssa Venäjää vastaan asetetuista pakotteista, vaikka Flynn väitti Pencelle, että pakotteista ei ollut ollut puhe.

Yhdysvalloissa FBI tutkii, sotkeentuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin viime vuonna. Flynn on sanonut olevansa valmis todistamaan aiheesta, mutta vaati itselleen syytesuojaa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue täältä lisää presidentti Donald Trumpin Venäjä-kytkösten taustoista.