Ecuadorissa äänestetään presidentistä – Vaakalaudalla myös Wikileaksin perustajan kohtalo

Vaalit ratkaisevat, kääntyykö Ecuador oikealle. Oikeiston ehdokas on ilmoittanut karkottavansa Julian Assangen Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä.

Ulkomaat
Mies punaisessa lippalakissa, shortseissa ja hihattomassa paidassa kävelee vihreäksi maalatun seinän ohi. Seinään on maalattu sinisellä värillä ja isoin kirjaimin: Lenín presidente 35." Etualalla kulkee koira, jolla on mustavalkoinen turkki.
Ecuadorissa äänestetään presidentinvaalien toisella kierroksella. Lenín Morenon vaalimainos.Robert Puglia / EPA

Ecuadorin presideninvaaleissa ratkaistaan, onko Ecuador uusin oikealle kääntyvä maa Latinalaisessa Amerikassa. Äänestyspaikat avautuivat Suomen aikaa kello kolmelta.

Vaaleissa valitaan seuraaja vasemmistolaiselle Rafael Correalle. Vaalien toisella kierroksella ovat hallitsevan sosialistipuolueen Lenín Moreno ja konservatiivinen entinen pankkiiri Guillermo Lasso. Vaaleista odotetaan erittäin tiukkoja.

Ecuadorin vahvasti öljynviennistä riippuvainen talous on kärsinyt matalista öljynhinnoista.

"Vaaleanpunainen aalto" taittui

Jos Lasso voittaa, se on jälleen uusi takaisku Latinalaisen Amerikan "vaaleanpunaiseksi aalloksi" kutsutulle vasemmistosuuntaukselle sen jälkeen, kun Argentiinassa, Brasiliassa ja Perussa ohjakset ovat siirtyneet oikeiston käsiin.

Vasemmistohallintojen suosio on murentunut talousvaikeuksien ja korruptioepäilyjen takia.

Myös sosialistien johtaman Venezuelan syvä poliittinen ja taloudellinen kriisi varjostaa Ecuadorin vaaleja. Guillermo Lasso on sanonut, että Moreno veisi Ecuadorin Venezuelan tielle.

Lähtöpassit Assangelle?

Lasso on myös sanonut presidenttinä karkottavansa Wikileaks-tietovuotosivuston perustajan Julian Assangen Ecuadorin Lontoon-suurlähestystöstä.

Assange on kohta viisi vuotta vältellyt Ecuadorin lähetystössä luovutusta Britanniasta Ruotsiin, jossa häntä halutaan kuulustella raiskausepäilystä.

Assange sanoo pelkäävänsä, että Ruotsi aikoo luovuttaa hänet Yhdysvalloille, joka haluaisi Assangen tilille Wikileaksin kautta julkaistuista sadoista tuhansista Yhdysvaltain armeijan ja ulkoministeriön asiakirjoista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters