Musiikki nollaa ajatuksia ja poistaa oppilaiden koulupaineita Kaustisella

Musiikki häivyttää ärtymystä ja auttaa nollaamaan ajatukset, kertovat Tytti Vihikangas ja Väinö Riihimäki Kaustisen musiikkilukiolta.

Yle Uutisluokka
Kovassa poika istuu rumpujen takana.
Väinö Riihimäki on soittanut rumpuja yhdeksän vuotta.Anna-Sofia Tastula

Kaustisen musiikkilukion käytävillä on harvoin hiljaista. Ympäri koulua soivat pianot, kitarat, bassot, viulut, sellot, rummut, puhaltimet, haitarit ja monet muut.

Lehtimäkeläinen Tytti Vihikangas aloitti musiikkiharrastuksensa jo pienenä. Viulutunneilla hän alkoi käydä alakoulussa ja pianoa hän soitteli ennen vain itsekseen kotona. Nykyään hän soittaa klassista sekä viululla että pianolla ja bändeissä erityisesti pianolla kevyttä musiikkia. Musiikki on Vihikankaalle ennen kaikkea harrastus ja tapa nollata ajatukset.

– Siihen pitää niin keskittyä eikä sitten jää enää tilaa muille asioille, ja se on hyvä aina välillä, Vihikangas nauraa.

Hänen mielestään palkitsevaa soittamisessa on onnistuminen ja projektien saaminen loppuun. Esimerkiksi, kun kokonaisen kappaleen opettelusta voi siirtyä sen varsinaiseen soittamiseen. Erityisesti silloin hän tuntee onnistuvansa, kun kehityksen huomaa itse.

Kuvassa tyttö hymyilee viulu kädessään.
Tytti Vihikangas on käynyt viulutunneilla alakoulusta asti.Anna-Sofia Tastula

Vihikangasta soittaminen rentouttaa ja auttaa jaksamaan arjen puurtamisen. Koeviikoilla hän tauottaa opiskeluaan soittamisella.

– Joskus niska jumiutuu paljosta soittamisesta ja joskus rasittaa, silloin on pieni tauko paikallaan, sanoo Vihikangas.

Vihikangas pitää eniten klassisen musiikin soittamisesta, mutta itseään kannustaakseen hän kuuntelee rock-musiikkia. Vaihtelu tarkkaa tulkintaa vaativan taidemusiikin soittamisesta bändien virkistävään pop- ja rock-musiikin soittamiseen on vapauttavaa.

Musiikki vie ikävät fiilikset

Halsualaisen Väinö Riihimäen mielestä soittamisessa antoisinta on uuden oppiminen ja omien taitojen kehittyminen.

– Itsensä ylittämisestä tulee hyvä fiilis ja pelkästään jo taito tuottaa musiikkia motivoi oppimaan lisää, sanoo nuori muusikko.

Riihimäki on laulanut koko ikänsä, soittoharrastus alkoi yhdeksän vuotta sitten rummuista. Havainto rytmistä musiikin kantavana voimana innosti rumpujensoiton aloittamiseen. Pianoa hän on soittanut kaksi vuotta lukiossa.

Riihimäki pääsee eroon ikävistä mielentiloista kuuntelemalla niihin sopivaa musiikkia. Rumpujen paukuttaminen ja raskaan musiikin kuuntelu auttavat pääsemään yli ärtyneisyydestä. Vastaavasti rennon musiikin kuuntelu hyväntuulisena pitää yllä hyvää mieltä.

Musiikki tuo vaihtelua opiskeluun, eikä Riihimäellä ole ollut ongelmia sen yhdistämisessä arkielämään. Poikkeustapauksena useita tunteja kestävät harjoitukset lähestyviä keikkoja varten vievät aikaa opiskelulta. Samoin musiikkia joutuu jättämään vähemmälle, kun opiskelussa on kiireitä.

Rumpujensoitto vaatii hieman fyysistä kuntoakin. Pitkäjaksoinen harjoittelu tuo hien pintaan, mutta oikeanlainen tekniikka viivyttää väsymistä. Laulaminen vaatii vatsalihaksia ja harjoitella joutuu lyhyemmissä jaksoissa, jotta ääni ei väsy liikaa. Riihimäki kyllästyy soittamiseen vain harvoin, koska oppiminen ja kehittyminen innostavat vieläkin.

– Laulamisesta tykkään niin paljon, että tulee laulettua vaikka ei huomaisikaan, ihan muuten vain, Riihimäki kertoo.

Anna-Sofia Tastula, Kaustisen musiikkilukion Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.