Moskovassa pidätettiin ainakin 30 mielenosoittajaa

Tunnetut oppositioryhmät eivät ilmoittautuneet sunnuntaisen protestin järjestäjiksi. Väkeä oli liikkeellä paljon vähemmän kuin viikko sitten.

Moskova
Joukko tummissa mellakkavarusteissa olevia poliiseja ottaa kiinni miehen metroaseman ovien luona. Huppupäinen nuori mies katsoo tapahtumia.
Poliisi pidätti mielenosoittajan MoskovassaSergei Ilnitsky / EPA

Venäjän poliisi on pidättänyt Moskovan keskustassa noin 30 ihmistä ilman viranomaisten lupaa pidetystä mielenilmauksesta.

Liikkeellä oli arviolta sata mielenosoittajaa, jotka yrittivät ilmeisesti kehittää jatkoa viimeviikkoisille suurmielenosoituksille korruptiota ja hallitusta vastaan.

Mielenilmauksen takana ei ilmeisesti nyt ollut tunnettuja oppositioryhmiä.

Poliisi oli liikkeellä suurin joukoin, ja pääsyä Punaiselle torille oli rajoitettu.

Poliisi pidätti sunnuntaina myös tunnetun oppositioaktivistin Ildar Dadinin, joka piti yhden miehen mielenosoitusta sisäministeriön rakennuksen edustalla.

Dadin tuli tunnetuksi, kun hänelle langetettiin joulukuussa 2015 kolmen vuoden vankeustuomio luvattomiin mielenosoituksiin osallistumisesta. Tuomiota lievennettiin sittemmin, ja helmikuussa Venäjän korkein oikeus kumosi tuomion.

Dadin vapautettiin myöhemmin pöytäkirjan tekemisen jälkeen, kertoo uutistoimisto Interfax (siirryt toiseen palveluun).

Pietarissa pidätettiin sunnuntaina yksi mielenosoittaja ilman lupaa järjestetystä mielenosoituksesta.

Ei tunnettuja järjestäjiä

Sunnuntain protesti oli selvästi pienempi kuin viikko sitten, jolloin tuhannet ihmiset osallistuivat korruption vastaisiin mielenosoituksiin Moskovassa ja mielenilmauksia pidettiin useissa muissa Venäjän kaupungeissa.

Viime sunnuntain mielenilmaukset olivat oppositiovoimien suurin voimannäyttö sitten vuosien 2011–12 protestien.

Mielenilmauksia pidettiin myös uuden sukupolven esiinmarssina, sillä protestoijien joukossa oli paljon Vladimir Putinin valtakauden aikana kasvaneita nuoria.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tämänpäiväisen protestin järjestäjät kertovat olevansa tavallisia nuoria ja opiskelijoita Moskovasta eikä mielenilmauksella ole mitään tekemistä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kanssa, joka toimi viime viikon mielenilmausten koollekutsujana.

Navalnyi suorittaa vielä viidentoista päivän tuomiota viime viikon sunnuntain protestien järjestämisestä ilman viranomaislupaa.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass