Analyysi: Kolme viikkoa Ranskan vaaleihin – Epätietoiset voivat vielä pudottaa Macronin

Presidentinvaalien ennakkosuosikki, sitoutumaton Emmanuel Macron on joutunut yhä kiivaamman kritiikin kohteeksi. Samalla oikeistopopulisti Le Pen valmistelee jo toisen kierroksen taktiikkaansa.

Ranska
Emmanuel Macron
Eddy Lemaistre / EPA

PARIISI Poikkeuksellisen iso osa ranskalaisista ei ole vielä päättänyt, mitä ehdokasta äänestää kolmen viikon päästä pidettävissä presidentinvaaleissa. Useiden eri tutkimusyhtiöiden mukaan kannastaan epävarmojen osuus on noin 40 prosenttia.

Poikkeuksellisen moni ranskalainen on myös päättänyt jättää kokonaan äänestämättä. Tutkimuslaitos Cevipofin mukaan noin joka kolmas äänioikeutettu harkitsee jäävänsä vaalien ensimmäisellä kierroksella kotiin.

Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan vaalien toiselle kierrokselle olisivat pääsemässä sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron, 39, ja oikeistopopulisti Marine Le Pen, 48, jotka saisivat tutkimuslaitos Opinionwayn mukaan molemmat noin 24 prosenttia äänistä. Vankkana kolmosena on oikeiston ehdokas François Fillon, 63, joka keräisi noin 19 prosenttia äänistä. Toisella kierroksella niin Macron kuin Fillonkin voittaisivat Le Penin selvästi.

Epätietoisten äänestäjien suuri määrä tekee vaalituloksen ennakoinnista ja gallup-tulosten tulkinnasta kuitenkin vaikeaa. Sekä Fillonin että Le Penin äänestäjät ovat huomattavasti Macronin kannattajia varmempia valinnastaan. Myös äänestysprosentin jääminen historiallisen alhaiseksi saattaisi muuttaa tulosta yllätykselliseen suuntaan – mahdollisesti Le Penin hyväksi.

*Macron on silti yhä suurin ennakkosuosikki. *Vaalien musta hevonen on yllättänyt toistuvasti vastustajansa ja välttynyt sortumasta virheisiin. Samalla Macron on joutunut yhä kiivaamman kritiikin kohteeksi kaikilta suunnilta: Oikeisto syyttää häntä sosialistipresidentti François Hollanden perintöprinssiksi, vasemmisto suuryritysten Troijan hevoseksi.

Yllättävää ei ole sekään, että Macron on myös valemedian suosikkikohde. Sanomalehti Le Monden selvityksen mukaan hänestä kiertää selvästi enemmän valheellisia huhuja kuin muista presidenttiehdokkaista. Valeuutisia levitetään etenkin äärioikeistolaisessa propagandamediassa.

Samaan aikaan presidenttiehdokas Le Pen on saanut kampanjoida suhteellisen rauhassa. Muut ehdokkaat näyttävät ajattelevan, että Le Pen pääsee vaalien toiselle kierrokselle joka tapauksessa – ja häviää sitten joka tapauksessa.

Le Pen pohjustaakin jo taktiikkaansa vaalien toista kierrosta ajatellen. Hän vieraili sunnuntaina Lounais-Ranskassa Bordeaux’n kaupungissa, joka on ollut perinteisesti keskustaoikeiston vahvaa kannatusaluetta. Siellä Le Pen otti tähtäimeensä etenkin oikeiston François Fillonin, jonka ohjelmaa hän syytti toteuttamiskelvottomaksi.

– Verta, kyyneliä, yksityistämisiä ja uhrauksia. Fillonilla ei ole todellista mahdollisuutta johtaa Ranskaa, Le Pen totesi.

Marine Le Pen keskittyy nyt kosiskelemaan konservatiiviäänestäjiä. Hän uskoo, että onnistuu haalimaan toisella kierroksella taakseen koko oikealle kallistuvan Ranskan ja nousemaan näin presidentiksi ohi Macronin.