Uutispimennosta turmiollisuuden vakuutteluun – Näin virallinen Venäjä on suhtautunut korruptionvastaisiin mielenosoituksiin

Virallinen Venäjä reagoi viiveellä viikko sitten järjestettyihin opposition laajoihin mielenosoituksiin. Selvitimme, miten aluksi vaiettua aihetta on alettu sittemmin käsitellä televisiossa ja poliitikkojen kesken.

Venäjä
Poliisi pidättää miehen Moskovassa 2.huhtikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa.
Poliisi pidättää miehen Moskovassa 2.huhtikuuta järjestetyssä mielenosoituksessa.Sergei Ilnitsky / EPA

MoskovaAluksi Venäjä yritti virallisella tasolla jättää opposition viikontakaiset mielenosoitukset niin vähäiselle huomiolle kuin mahdollista.

Poliittiset päättäjät ja valtion hallitsema televisio pidättäytyivät ensimmäisinä päivinä lähes tyystin kommentoimasta tapahtumia. Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä korruptionvastaiset mielenilmaisut olivat Venäjän tärkein puheenaihe.

Myöhemmin menettelytapaa on kritisoitu myös Kremlin politiikkaa tukevien keskuudessa. Sen on katsottu lisäävän entisestään epäuskoa poliitikkoja ja valtion mediaa kohtaan.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kokoon kutsumat mielenosoitukset ovat opposition suurin voimannäyttö viiteen vuoteen. Eri arvioiden mukaan lähes sadassa kaupungissa ympäri Venäjää järjestettyihin mielenilmauksiin otti viime viikon sunnuntaina osaa vähintään useita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Parlamentissa vaadittiin hiljaisuuden loppumista

Venäjän parlamentin ylähuoneessa asia nousi esille keskiviikkona. Silloin kommunistista puoluetta edustava irkutskilainen senaattori Vjatšelav Marhajev vaati tutkimaan pääministeri Dmitri Medvedevin omaisuuteen ja tuloihin liittyviä tietoja.

Navalnyin korruptiota tutkivan säätiön kuukausi sitten julkaisema video Medvedevin jättiomaisuudesta toimi sytykkeenä laajoille mielenosoituksille. Nyt jo yli 16 miljoonaa kertaa katsotussa videossa väitetään pääministerin haalineen itselleen korruptiolla miljardin euron omaisuuden.

Samana päivänä myös Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko kommentoi mielenosoituksia. Hänen mukaansa vallanpitäjät eivät saa esittää, ettei mitään olisi tapahtunut, vaan heidän pitää tulla vastaan ihmisiä ja ymmärtää, minkä vuoksi he protestoivat.

Putin vertasi mielenosoituksia arabikevääseen

Presidentti Vladimir Putin kommentoi mielenosoituksia torstaina Arkangelissa pidetyssä kansainvälisessä arktisessa foorumissa. Asian nosti esiin juontajana toiminut yhdysvaltalaistoimittaja paneelikeskustelussa, johon otti osaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Putin vertasi mielenosoituksia arabikevääseen ja Ukrainan Maidaniin, joka johti laittomaan vallankaappaukseen. Hänen mukaansa korruption vastustaminen on tärkeää, mutta sitä ei saa käyttää poliittisiin tarkoitusperiin.

Torstaina asiaan heräsivät myös Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman oppositiopuolueet. Käytännössä presidentti Putinin kanssa saumatonta yhteistyötä tekevistä puolueista vaadittiin pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista.

Yksin Moskovassa otettiin kiinni yli tuhat ihmistä eli noin joka kymmenes mielenosoittaja. Ihmisoikeusrikkomuksia seuraavan OVD-Info -järjestön mukaan heistä on yhä viitisenkymmentä pidätettynä.

Opettajat varoittivat koululaisia mielenosoituksista

Huomattava osa korruptionvastaisiin mielenosoituksiin osallistujista oli teini-ikäisiä. Siksi asiaan on puututtu myös oppilaitoksissa ympäri Venäjää.

Viime viikon lopulla netin riippumattomille uutissivustoille ja sosiaaliseen mediaan ilmestyi kouluissa ja muissa oppilaitoksissa kuvattuja videopätkiä. Niissä opettajat varoittavat oppilaitaan osallistumasta poliittisiin mielenilmaisuihin. Mielenosoituksiin osallistujia kutsutaan tallenteilla muun muassa isänmaan pettureiksi.

Internetissä suurinta huomiota herätti Samaran alueen kuvernööri Nikolai Merkuškinin torstaina järjestämä nuorisotapahtuma, joka kantoi nimeä ”Ei ääritoiminnalle”. Tapahtumaan vietiin linja-autokyydityksillä 2 500 paikallista opiskelijaa ja korkeakoulujen henkilökuntaa.

Tilaisuudessa näytetyllä videolla opposition mielenosoituksia verrattiin arabikevääseen ja Ukrainan vallankumoukseen. Merkuškin myös kutsui Navalnyin korruptiotutkimuksia valheellisiksi.

Lisäksi kuvernööri kehotti osanottajia tukemaan häntä itseään, jotta kaikenlaiselta ääritoiminnalta voitaisiin suojautua.

Elokuvapalkintogaalan tv-versiota pätkittiin

Valtion hallitsemilla tv-kanavavilla mielenosoitukset jätettiin ensin täysin huomiotta. Myöhemmin niitä on alettu käsitellä varoen.

Venäläisen elokuva-alan tiistaina järjestetyssä Nika-gaalassa useat palkinnonsaajat tukivat opposition mielenosoituksia ja vaativat pidätettyjä vapautettavaksi.

Kahden päivän viiveellä NTV-kanavalla esitetystä gaalasta lähes kaikki maininnat mielenosoituksista oli leikattu pois. Tv-yleisölle näytettiin vain ohjaaja Aleksandr Sokurovin vallanpitäjille antama kehotus ottaa korruptionvastaiset mielenilmaisut huomioon.

Kremlin pääpropagandisti puolusti uutispimentoa

Eilen sunnuntaina Rossija-1 -kanavan viikon pääuutislähetyksessä (siirryt toiseen palveluun) käsiteltiin vihdoin viikontakaisia tapahtumia.

Ohjelmaa juontava Dmitri Kiseljov toimii lisäksi valtiollisen Rossija segodnja -uutistoimiston johtajana. Kremlin pääpropagandistiksi kutsuttu Kiseljov on myös EU:n Venäjälle määräämällä pakotelistalla.

Kiseljovin mukaan mieltä osoittamalla ei missään maassa ole voitettu korruptiota, vaan kuten Ukrainan Maidan todistaa, niin siitä on seurannut vain lisää kaaosta.

Lisäksi Kiseljov puolusti päätöstä olla uutisoimatta mielenosoituksia. Niin olisi hänen mukaansa tehty myös länsimaissa.