Assange vältti karkotuksen Ecuadorin suurlähetystöstä – ilkkui vastustajalleen Twitterissä

Ecuadorin presidentinvaalit hävinnyt Guillermo Lasso oli uhannut karkottaa Assangen Ecuadorin Lontoon suurlähetystöstä, mikäli voittaisi vaalit.

Julian Assange
Assange puolikuvassa parvekkeella, kädessään nippu paperia.
Julian Assange Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella elokuussa 2016.Facundo Arrizabalaga / EPA

WikiLeaks-vuotosivuston perustaja Julian Assange saanee jäädä Ecuadorin Lontoon suurlähetystöön. Assange saa huokaista helpotuksesta sen jälkeen kun oikeiston ehdokas Guillermo Lasso hävisi niukasti Ecuadorin presidentinvaalit.

Lasso oli uhannut voittaessaan karkottaa Assangen lähetystöstä 30 päivän kuluessa.

Assange on asunut lähetystössä lähes viisi vuotta, koska brittiviranomaiset luovuttaisivat hänet Ruotsiin, missä häntä syytetään raiskauksesta.

Kun Ecuadorin vaalitulos selvisi, Assange ilkkui Lassolle Twitterissä kehottaen tätä poistumaan Ecuadorista 30 päivän kuluessa ilman veroparatiisimiljooniaan tai niiden kanssa.

Ecuadorin vaalit voittanut vasemmiston ehdokas Lenin Moreno on luvannut, että Assange saa jatkossakin asua maan Lontoon suurlähetystössä. Hänen linjansa odotetaan kuitenkin olevan tiukempi kuin edeltäjänsä Rafael Correan. Moreno on muun muassa pyytänyt, ettei Assange puutu sellaisten maiden asioihin, jotka ovat Ecuadorin ystäviä.

Assange ei kuitenkaan vielä voi huokaista helpotuksesta, sillä Lasso ja hänen kannattajansa eivät hyväksy presidentinvaalin tuloksia. He ovat osoittaneet mieltään maan pääkaupungissa Quitossa ja vaatineet äänten uudelleenlaskentaa.

Lähteet: Reuters