Hyppää sisältöön

Suomalainen sovellus haastaa autoilun muuallakin Euroopassa – "Yllättävä hinku tälle palvelulle"

Jo kaksi suomalaista kasvuyritystä pyrkii valtaamaan digitaalisten liikennepalveluiden jättimarkkinat.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Liikkumissovellus Whim laajenee tänä vuonna Hollantiin ja Iso-Britanniaan. Asiasta kertoo Ylelle Whimin kehittäneen Maas Global -yrityksen toimitusjohtaja Sampo Hietanen.

Maas Global on kasvuyritys, joka tarjoaa liikkumista palveluna älypuhelinsovelluksen avulla. Sovellus kokoaan yhteen ison määrän liikkumisen vaihtoehtoja lähijunista, yhteiskäyttöpyöriin ja vuokra-autoihin.

Palvelussa asiakas voi ostaa yksittäisiä matkoja tai kokonaisvaltaisen kuukausipaketin. Malli on tuttu teleoperaattoreiden data-, puhe- ja tekstiviestipaketeista.

Hietanen kertoo, että Amsterdamissa palvelu kattaa esimerkiksi joukkoliikenteen, taksit ja vuokra-autot. Amsterdam haluaa vähentää Whimin avulla kasvavan kaupungin ruuhkia.

– Meidän tavoite on olla siellä aito kilpailija auton omistamiselle, Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan tavoitteena on julkaista Whim Amsterdamissa tämän vuoden aikana. Näillä näkymin palvelu tulisi laajaan käyttöön loppukesästä. Myöhemmin Whimin on tarkoitus laajentua myös muualle Hollantiin.

Hietanen on tänään maanantaina Amsterdamissa tilaisuudessa, jossa esitellään tulevaa yhteistyötä.

– Pakko sanoa, että minut on yllättänyt Amsterdamin kaupungin ja eri toimijoiden hinku saada palvelu käyttöön siellä.

Myös Britannian-valloitus alkaa

Whim tuli ensimmäisenä käyttöön Helsingin seudulla lokakuussa. Uudellamaalla sitä käyttää vasta rajattu testiryhmä.

Helsingin ja Amsterdamin ohella Whim on laajentumassa Iso-Britanniassa Birminghamin kaupunkiin.

– Birminghamissa on tarkoitus ottaa ensimmäinen livepalvelu käyttöön jo kuukauden kuluessa. Siitä ryhdytään pikkuhiljaa ottamaan lisää asiakkaita sisään.

Yhteistyö on alkamassa tänä vuonna näillä näkymin myös Wienin kanssa. Hietasen mukaan neuvottelut ovat pitkällä myös Singaporen ja Toronton kanssa.

Yhteensä neuvotteluja käydään yli 20 kaupunkiseudun kanssa.

Valtava kasvumarkkina

Kuinka isoksi Maas Global oikein tähtää Whim-sovelluksellaan? Hietasen mukaan markkina on "mielettömän iso".

Liikennepalveluiden liikevaihdon ennustetaan (siirryt toiseen palveluun) nousevan 1 000 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä. Hietasen mukaan Maas Global haluaa haukata kakusta viidenneksen eli 200 miljardia dollaria.

– Toki se kuulostaa hirveältä luvulta, mutta joku tämän tekee. Miksi se sitten emme olisi me?

Aiemmin maanantaina Ylen Kova talous -haastattelussa kuultiin, että myös toinen suomalaisyritys, Tuup-niminen startup, on samoilla apajilla. Tuup on solminut yhteistyösopimuksen Yhdysvaltoihin ja tähtää myöhemmin Aasiaan.

Maas Globalin ja Tuupin kaltaisia, palvelut yhteen kokoavia, liikkumisoperaattoreita ei vielä ole montaa maailmassa. Tämän takia suomalaisyritysten täytyy vallata jalansijaa nopeasti ennen kuin kilpailijat pääsevät vauhtiin.

Näistä kahdesta yrityksestä Maas Global on toistaiseksi pidemmällä pyrkimyksissään: Sen maailmanvalloitusyritystä rahoittavat osakkaina muun muassa kansainvälinen joukkoliikennejätti Transdev ja suomalainen autokauppakonserni Veho.

Täydennys 3.4.2017: Lisätty loppuun maininta Maas Globalin omistajista.

.
.