1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polkupyörät

Turku ottamassa käyttöön 300 kaupunkipyörää – asemia satamasta Kupittaalle

Turkuun tulee 300 kaupunkipyörän järjestelmä ensi vuoden toukokuussa, jos kaupunginhallitus siunaa kokeilun.

Kaupunkipyörien rivistö Helsingin Narinkkatorilla. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Turku on ottamassa käyttöön laajan kaupunkipyöräjärjestelmän. Maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään palvelua (siirryt toiseen palveluun), jossa kaupunkilaisten käytössä olisi 300 pyörää ja kolmisenkymmentä asemaa. Asemat kattaisivat alueen Turun linnalta keskustaan, ja siitä edelleen Kupittaalle.

Kaupunkipyöräjärjestelmän pilotti on määrä toteuttaa vuosina 2018-2020. Pyörät olisivat käytössä toukokuusta marraskuuhun. Saatujen kokemusten perusteella tehdään jatkopäätökset aukiolokauden pidentämisestä.

Kartalla näkyy pyöräasemien alustava sijoittelu. Kuva: Turun kaupunki

Pyörissä voitaisiin hyödyntää joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmiä. Turun kaupungin selvityksessä todetaan, että suurin osa vastaavanlaisista järjestelmistä on ilmaisia ensimmäiset puoli tuntia, minkä jälkeen käyttömaksu nousee portaittain.

Kaupunki on pohjannut hankkeen valmistelun normaaleihin vaihdepyöriin sähköpyörien merkittävästi korkeampien kustannusten takia. Järjestelmän arvioitu bruttokustannus kolmeksi vuodeksi on peruspyörillä runsaat 2,1 miljoonaa euroa, sähköpyörillä lähes 3,6 miljoonaa euroa.

Kaupunkipyöräjärjestelmän perustamiseen on käytettävissä EU-hankerahoitusta. Kaupungin tuki olisi 150 000 euroa per vuosi.