Hovioikeus kovensi Vantaan ihmiskaupasta tuomittujen rangaistuksia

Neljä intialaismiestä erehdytti sukulaisensa tulemaan Suomeen ja työskentelemään itävantaalaisessa ravintolassa lähes palkatta.

ihmiskauppa
Helsingin hovioikeus.
Helsingin hovioikeus sijaitsee oikeustalossa Salmisaaressa.Tiina Jutila / Yle

Helsingin hovioikeus tiukensi Vantaan ihmiskaupasta tuomittujen rangaistuksia. Tapauksessa neljä intialaismiestä erehdytti sukulaisensa tulemaan Suomeen ja työskentelemään itävantaalaisessa ravintolassa lähes palkatta. Hyväksikäyttöä jatkui kuudentoista kuukauden ajan vuosina 2013–2014.

Hovioikeus korotti vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen tuomitun miehen rangaistuksen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeutta, ja se tuomittiin kestonsa vuoksi ehdottomana.

Hovioikeus korotti myös vuoden ja kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomitun miehen rangaistuksen vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeutta.

Lisäksi 11 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen miesten rangaistukset korotettiin vuodeksi vankeutta, ja ne määrättiin ehdollisiksi.

Uhri koki väkivaltaa

Käräjäoikeuden tuomiosta poiketen hovioikeus katsoi kaikkien vastaajien syyllistyneen myös liiketoimintakiellon rikkomiseen. Tällä ei kuitenkaan ollut merkittävää vaikutusta vankeusrangaistuksiin.

Hovioikeus piti ihmiskaupparikosta törkeänä muun muassa siksi, että tuomitut olivat kohdistaneet uhriin useita kertoja väkivaltaa ja sen uhkaa.

Väkivallan merkitys oli ollut suuri uhrin alisteisen aseman takia ja sen vuoksi, ettei tämä voinut itsenäisesti hakeutua lääkärin hoidettavaksi. Uhrin terveydentila oli koko ajan ollut heikko ja heikentynyt siten, että hänen oli ollut entistä vaikeampi puolustautua ja irtautua tilanteesta.