Abille Tuntematon sotilas on kova juttu – "Koskeloiden lisäksi tarvitaan Lammioita"

Kaveria ei jätetä myöskään Savonlinnan Taidelukion versiossa. Nuoret ovat tarttuneet rohkeasti suomalaiskansalliseen järkäleeseen.

kulttuuri
Savonlinnan Taidelukiolla harjoitellaan Tuntematonta sotilasta
Jarmo Nuotio / Yle

SavonlinnaKorttiringissä keskellä Savonlinnan Taidelukion näyttämöä nauretaan ja vitsaillaan. Tuntemattoman sotilaan roolihahmot pitävät taukoa. Muutaman minuutin tauon jälkeen ohjaaja Kira Boesen korottaa sen verran ääntään, että se kuuluu iloisen puheensorinan yli ja komentaa joukkueen valmistautumaan. Kortit laitetaan piiloon ja nuoret ovat hetkessä valmiit aloittamaan hyökkäyksen.

Anselmi Auramo komentaa Koskelana joukkonsa liikkeelle ja menee itse etujoukossa mukana. Koskela ei saa Auramolta kuitenkaan pelkkää suitsutusta.

– Koskeloita kyllä tarvitaan, mutta jos kaikki johtajat olisivat Koskeloita, ei juuri mitään tapahtuisi. Koskeloiden lisäksi tarvitaan Lammioita, jotta saadaan sellainen hyvä kyttä, paha kyttä -asetelma, ja ottaisi loat niskaansa.

Boesenin mielestä nuoret ovat ottaneet Tuntemattoman sotilaan hyvin haltuunsa.

– Tässä on vuosi pureskeltu ja harjoiteltu, puhuttu ja haettu roolihahmoille sitä sisintä. Nämä nuoret ovat sen ikäisiä, kuin roolihahmonsakin olivat sotaan lähtiessä.

Sitä on tajunnut, että miten vähästä kaikki on kiinni. Silloin on saatettu jutella ja pelata korttia, ja hetkeä myöhemmin juttukaveri on kuollut.

Riikka Tynkkynen

Jokaisella on omat selviytymiskeinonsa

Anselmi Auramo ja Riikka Tynkkynen Savonlinnan Taidelukion Tuntemattomassa sotilaassa.
Anselmi Auramo Koskelana ja Riikka Tynkkynen Rokkana.Jarmo Nuotio / Yle

Rokka ei kuvia kumartele hahmona, ja samanlainen on esittäjänsä Riikka Tynkkynen.

– Minäkään en kenenkään polun varsia syyttä lähtisi kiveämään,simputusta en hyväksy.

Tynkkynen pohtii myös oloja, joista Rokka ja kumppanit joutuivat selviytymään.

– Rokan keino taisi olla se, että hänellä oli tiukasti sotilaan rooli ja kotona odotti toinen rooli. Rokkahan ei tappanut ihmisiä vaan vihollisia.

Vakavan asian äärellä

Boesen on iloinen siitä, että Väinö Linnan perikunta sekä uudemman dramaturgian kirjoittaja Juha Luukkonen myönsivät oikeudet teoksen tuottamiseen.

– Tämä on Taidelukiolta oikea Suomi 100 -juhlaesitys. Meillä on 27 näyttelijää ja myös musiikki on taidelukiolaisten käsialaa.

Matka on ollut meille jokaiselle välillä rankka, mutta kaverit ovat kannatelleet ja auttaneet jatkamaan. Päivääkään en vaihtaisi tästä pois.

Riikka Tynkkynen

Abiturienteille Tuntematon sotilas on ollut pitkä matka, sanoo Auramo.

– Sitä on tajunnut, että miten vähästä kaikki on kiinni. Silloin on saatettu jutella ja pelata korttia, ja hetkeä myöhemmin juttukaveri on kuollut. Sitä ei meillä onneksi enää ole Suomessa, mutta maailmalla se on monessa paikassa arkea.

Tynkkysen mielestä omat kaverit ovat olleet tässä teoksessa parasta.

– Oma roolihahmo loksahti kohdalleen vasta viikko sitten, joten pitkään on puhuttu, pohdittu ja työstetty. Matka on ollut meille jokaiselle välillä rankka, mutta kaverit ovat kannatelleet ja auttaneet jatkamaan. Päivääkään en vaihtaisi tästä pois.