Kiistellyn tuulivoimapuiston kaava vauhdilla uusiksi Posiolla

Suuren 24 voimalan tuulivoimapuiston rakentaminen Posiolle maksaisi noin 120 miljoonaa euroa.

tuulienergia
Tuulivoimaloita Tervolassa
Posion tuulivoimalat nousisivat enintään 180 metrin korkeuteen. Kuvassa tuulimyllyjä Tervolassa.Jarmo Honkanen / Yle

Kiistellyn tuulivoimapuiston kaavaa tehdään vauhdilla uusiksi Posiolla. Murtotuulen tuulivoimapuiston kaavoitus piti aloittaa alusta, koska aiempi kaava meni nurin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa viime joulukuussa.

Kaava kaatui, koska sitä oli käsittelemässä kaksi esteellistä päättäjää. Nyt Posion kunnasta vakuutetaan, että esteelliset päättäjät eivät ole mukana kaavakäsittelyssä.

Sijoitusyhtiö Taaleri suunnittelee 24:n tuulivoimalan rakentamista Posiolle. Uuden kaavan luonnos on parhaillaan nähtävillä ja asiasta järjestetään yleisötilaisuus Posiolla tiistaina 4. huhtikuuta.

Taaleri haluaa saada uuden kaavan valtuuston hyväksyttäväksi elo-syyskuussa. Tuulivoimaloiden rakentaminen alkaisi aikaisintaan vuonna 2019.

– Se on mahdollinen, jos tässä prosessissa ei tule mitään ylimääräisiä viiveitä. Tokihan on semmoinen asia että jos tulee valituksia, niin ne nakkaavat rakentamista vuodella, kahdella tai jopa pidemmäksikin. Myöskin tämä Suomen tuulivoimarakentamistilanne on vielä avoin. Katsotaan näitä pelimerkkejä yksi kerrallaan, johtaja Erkki Kunnari sijoitusyhtiö Taalerista sanoo.

Tukisummat vielä auki

Kunnarin mukaan Taaleri ei ole vielä arvioinut sitä, kuinka paljon Murtotuulen tuulivoimapuisto saisi yhteiskunnan tukia.

– Tällä hetkellä Suomessa ei ole tukimekanismia, joten sille ei ole laskettu mitään summia, mutta nythän on valmisteilla energia- ja ilmastostrategia, jossa mietitään tuulivoiman tulevaisuuden rakentamisen mahdollisuuksia.

On kuitenkin odotettavissa, että tuulivoimaloille maksetaan tukia myös jatkossa.

Kunnari ei kerro, kuinka paljon Posion yhteismetsä on saamassa rahaa tuulivoimaloista. 24 tuulivoimalasta Posion kunta saisi tuulimyllyistä noin 240 000 euroa kiinteistöveroja vuosittain.

Kyseessä on iso investointi Posiolle, sillä Murtotuulen tuulivoimapuiston rakentaminen maksaisi noin 120 miljoonaa euroa. Rakentamistyöt kestäisivät kaksi vuotta.