Suomen hehkutusta verkkolehdessä: Kiinan presidentti ihastelee järviä ja koulutusta

Kiinan tiedotusvälineet uutisoivat, kuinka heidän presidenttinsä on painanut Suomesta mieleensä sisun, Sibeliuksen ja Linux-järjestelmän.

Xi Jinping
Xi Jinping
Kiinan presidentti Xi Jinping.Wu Hong / EPA

Kiinalainen media referoi tällä viikolla Suomessa vierailevan Kiinan presidentin Xi Jinpingin Suomi-myönteistä kirjoitusta Helsinki Times -verkkolehdessä.

Kirjoitus on otsikoitu "Kestävää ystävyyttä". Kiinan presidentti kirjoittaa vierailleensa Suomessa aiemmin kahdesti. Hän mainitsee kirjoituksessaan sisun, Sibeliuksen, Linux-järjestelmän ja alhaisen korruption. Kirjoitus on julkaistu englanninkielisessä Helsinki Times -verkkolehdessä, mutta sitä lainataan laajalti kiinalaisissa tiedotusvälineissä Kiinan presidentin Suomen-vierailun alla.

Presidentti Xi muistaa myös Suomen juhlavuoden. Kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) presidentti sanoo Suomen sijaitsevan itäisen ja läntisen sivilisaation risteyskohdassa.

Muisteluissa maanjäristysapu ja Helsingin olympiakisat

Kiinan presidentti muistelee vuoden 1952 Helsingin olympiakisoja, joissa Kiinan kansantasavallan lippu nostettiin salkoon ensimmäistä kertaa olympialaisissa. Hän toivottaa tervetulleeksi Suomen myös Kiinan järjestämiin talvikisoihin vuonna 2022.

Presidentin mukaan suomalaisten ja kiinalaisten yritysten yhteistyöstä on ollut hyötyä molemmille osapuolille, sillä Kiiina on ollut Aasiassa Suomen tärkein kauppakumppani 14 vuotta.

Presidentti mainitsee myös Suomen toimittaman hätäavun vuoden 2008 maanjäristyksen uhreille Sichuanin maakunnassa.

Presidentin kirjoitusta on jaettu myös kiinankielisellä mutta eurooppalaisella verkkosivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentti Xi Jinping saapuu Suomeen huomenna tiistaina ja hän tapaa keskiviikkona Helsingissä Suomen poliittista johtoa. Suomesta Kiinan presidentti jatkaa matkaansa Yhdysvaltoihin.

Pelaa tästä presidentti Donald Trumpin pulmapeliä Aasiassa.