1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Molekyylikemia/-fysiikka

Sähkölaskusi pienenee – pyörivät molekyylit tuovat kirkkaat näytöt, litteät laitteet ja halvan valaistuksen

Nykyisen oled-tekniikan valotehokkuuden yläraja on ainoastaan 25 prosenttia, koska energiaa hukkaantuu lämmöksi. Kohta päästään liki 100 prosenttiin.

Pyörivien molekyylien tuottamaa valoa koeputkissa. Kuva: University of East Anglia

Cambridgen, East Anglian ja Itä-Suomen yliopistojen löytämät pyörivät molekyylit (siirryt toiseen palveluun) mullistavat valaistuksen. Keksintö mahdollistaa erittäin kirkkaan valaistuksen, joka muodostetaan energiatehokkaasti ja edullisesti.

– Ratkaisulla voidaan kehittää vain muutaman millimetrin paksuisia laitteita, koska kaikki mahtuu hyvin pieneen tilaan, sanoo apulaisprofessori Mikko Linnolahti Itä-Suomen yliopistosta.

Mikko Linnolahti työskentelee Joensuun yliopistokampuksella. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Keksinnön uskotaan olevan avuksi nykyistä tehokkaampien, kirkkaampien ja kestävämpien televisioiden, valaisimien ja älypuhelimien näyttöjen kehitystyössä. Maailman sähköntuotannosta peräti viidennes kuluu valaistukseen, joten uusi keksintö lupaa mittavia energiansäästömahdollisuuksia.

Kuluttajakäyttöisten laitteiden lisäksi valaistuksen tehokkuuden paraneminen voi tietää yhä enemmän julkista valaistusta Suomeen. Pimeään vuodenaikaan siltojen ja rakennusten valaiseminen ei ole enää yhtä kallista kuin nyt.

Le Yang pitää kädessään uutta tehokasta oled-laitetta. Kuva: Cambridgen yliopisto

Propellimaiset molekyylit valogeneraattorina

Brittiläisen East Anglian yliopiston kemistit onnistuivat valmistamaan yksinkertaisella menetelmällä uudenlaisen molekyylimateriaalin. Siinä kaksi orgaanista molekyyliä on sitoutuneena kupari- tai kulta-atomiin muodostaen propellimaisen rakenteen. Asiasta on kerrottu jo maailman johtavassa tiedelehdessä Sciencessa (siirryt toiseen palveluun) ja Cambridgen yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Linnolahdelle kemistien havainto oli voimakas ahaa-elämys.

– Ihan heti en ymmärtänyt, kuinka merkittävästä kansainvälisestä asiasta on kysymys.

Näitä Joensuun kemian laitoksen palvelinhuoneen supertietokoneita käytettiin molekyylitutkimukseen. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Orgaaniset ledit keksittiin jo 1980-luvulla, mutta tämä patentoitu keksintö vie tekniikkaa huimasti eteenpäin.

Nyt oled-laitteiden valotehokkuuden yläraja on ainoastaan 25 prosenttia, koska energiaa häviää lämmöksi. Pyörivät molekyylit sen sijaan mahdollistavat lähes 100-prosenttisen tehokkuushyödyn.