Muuttolinnut keräävät Söderfjärdenillä katsojia ruuhkaksi asti - linnuille pitäisi kuitenkin antaa ruokarauha

Tänä keväänä Söderfjärdenin laajalla peltoaukealla ruokailevia isoja muuttolintuja on päässyt katsomaan varsin läheltä. Linnut ovat viihtyneet aivan tien vieressä. Auto on hyvä tarkkailupaikka, mutta kaikille sekään ei riitä.

muuttolinnut
Laulujoutsenpari laskeutuu Söderfjärdenin pellolle.
Laulujoutsenpari laskeutuu Söderfjärdenin pellolle.Anna Wikman/Yle

Söderfjärdenin kraatterilaaksossa Vaasassa on vilkasta ja meluisaa, kun isot linnut pysähtyvät muuttomatkallaan sinne syömään ja lepäämään. Alueella on sänkipeltoja, joissa ruokaa riittää niin laulujoutsenille, merihanhille kuin metsähanhillekin.

Tänä keväänä varsinkin hanhet ovat löytäneet matkallaan Söderfjärdenille. Viime viikonloppuna varsin pienellä alueella oli 5500 hanhea pitämässä paussia ennen kuin matka taas jatkuu.

Lintuja ja ihmisiä sankoin joukoin

Isot linnut herättävät huomiota ja suurina parvina ne ovat komea näky. Se houkuttelee paikalle monia lintuharrastaja ja muuten vaan luonnosta kiinnostuneita ihmisiä. Tänä keväänä katsojat ovat päässeet suorastaan aitiopaikalle, sillä linnut ovat viihtyneet pitkään sänkipellolla, joka on aivan hiekkatien vieressä.

Lintuharrastaja Ari Lähteenpää kertoo, että vilkkaimpina päivinä Söderfjärdenin halki kulkevalla tiellä on ollut autoja autojen perään pysähdyksissä, kun ihmiset ovat tulleet katsomaan lintuja.

Joutsenparvi Söderfjärdenin pellolla.
Joutsenparvi Söderfjärdenin pellolla.Anna Wikman/Yle

Pääasiassa lintuja on tarkkailtu autosta käsin, mutta jokunen henkilö on lähtenyt lintujen perään pellolle.

– Joskus näkee, että joku lähtee pellolle kävelemään ja ottamaan kuvia, mutta ihmisen ja lintujen välimatka ei lyhene. Linnut siirtyvät koko ajan eteenpäin ja kuvaaja kävelee aina sen saman muutaman metrin taaempana, sanoo Lähteenpää.

Hän toivoo, ettei pelloille lähdettäisi ollenkaan kävelemään vaan lintuja tarkkailtaisiin autosta.

– Auto on hyvä piilokoju ja sieltä saa hyvin kuvattua kun avaa ikkunan. Niin kauan kun pysyttelee autossa, niin linnut ovat rauhallisia. Kun nousee autosta ulos, niin linnut häiriintyvät ja lähtevät pois, jatkaa Lähteenpää.

Linnut keräävät voimia pitkää matkaa varten

Lintujen häiriintyminen aiheuttaa sen, että ne eivät saa levättyä eikä ruokailukaan suju. Lähteenpää sanoo, että siitä voi tulla ongelma, sillä linnuilla on pitkä muuttomatka jo takana ja matka jatkuu monella vielä tuhansia kilometrejä. Siihen tarvitaan energiaa ja voimia.

Niiden pitäisi olla mahdollisimman hyvässä iskussa kun tulevat pelipaikalle

Ari Lähteenpää, lintuharrastaja

– Niillä on myös edessä vuoden kovin voimanponnistus muuton jälkeen, kun pesimäkausi alkaa. Linnut pariutuvat ja niiden pitäisi kehittää munat ja ruokkia poikaset. Eli niiden pitäisi olla mahdollisimman hyvässä iskussa kun tulevat pelipaikalle, kertoo Lähteenpää.

Isojen lintujen muutto Söderfjärdenillä alkaa jo olla loppusuoralla. Lähteenpää arvelee, että todennäköisesti isoja lintuja näkee Söderfjärdenin pelloilla vielä noin viikon päivät ja sitten alkaa muiden lintujen muutto yltää Pohjanmaan korkeudelle.