Banaania, mandariinia ja vielä vähän banaania – Välipalatarjoilu on alkanut kangerrellen Kemissä

Koululaisten välipalatarjoilun pelätään jäävän hyvin yksipuoliseksi Kemissä. Kaupungissa on noin 160 koululaista, jotka ovat oikeutettuja välipalatarjoiluun.

välipalat
Banaaneja kaupan hedelmätiskillä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

KemiVälipalaa tarvitseville koululaisille jaetaan iltapäivisin banaania ja mandariinia eikä muita vaihtoehtoja ole tarjolla.

Mahdollisuus koululaisten välipalatarjoilun järjestämiseen tuli aiemmin tänä vuonna yllätyksenä Kemin koulutoimelle. Kaupunginvaltuusto myönsi tammikuussa koulutoimelle 108 000 euroa ylimääräisen välipalan järjestämiseen.

Välipalatarjoilu saatiin pyörimään sitä tarvitsevissa kouluissa Syväkankaalla ja Hepolassa viime kuussa, mutta oppilaita ei kohdella tasapuolisesti.

Kouluissa on eriarvoinen tilanne

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että kouluilla tarjotaan nyt useampia erilaisia välipaloja. Jo ennestään välipalaan ovat olleet oikeutettuja esimerkiksi pienet esikoululaiset ja vaikkapa diabeetikot.

He saavat monipuolisempaa välipalaa kuin ne koululaiset, jotka tulivat laajennetun välipalatarjoilun piiriin tammikuussa tehdyn päätöksen jälkeen.

Tämä johtuu siitä, että koulut ja kouluruoan valmistamisesta vastaava Meri-Lapin ruokapalvelut eivät ole saaneet sovittua asiasta.

Hepolan koulun rehtori Piia Hulkkonen sanoo, että välipalatarjoilusta pitäisi päättää rehtorien kokouksessa, mutta ruokapalveluiden edustajaa ei saatu viimeksi paikalle.

– Ehkä kyse oli siitä, että oli samanaikaisia kokouksia, uskoo Hulkkonen.

Ruokapalvelujohtaja Katja Vuorenmaa sanoo, että kaupungin edustajat eivät ole olleet yhteydessä heihin välipalan järjestämisestä eikä varsinaisia sopimuksia ole tehty.

– Mielellään olemme suunnittelemassa koulujen välipalalistaa, jos asiakkaamme niin haluaa. Suunnittelulla varmasti listaan saataisiin vaihtelevuutta, kertoo ruokapalvelujohtaja Katja Vuorenmaa.

Tällä hetkellä ruokapalvelut välittää kouluihin hedelmiä elintarvikemyyntinä koulujen omasta pyynnöstä.

Kolme tuntia lounaasta on rajana

Kemissä on tällä hetkellä noin 160 koululaista, jotka ovat oikeutettuja välipalatarjoiluun. Ilmaisen välipalan saa, jos koulupäivän pituus venyy yli kolmeen tuntiin lounaasta.

Koulutoimen mukaan määräraha riittää välipalaan 370 koululaiselle lukuvuoden ajan.