Hallitusta kammetaan nurin keskeneräisellä sotella – katso Ylen lähetystä kello 14

Hallitus vastaa opposition sote-välikysymykseen iltapäivällä eduskunnan täysistunnossa. Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen juontaa suoran lähetyksen.

Välikysymyskeskustelu
lapsen korvaa putkitetaan sairaalassa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, sote on ehditty ruotia jo perinpohjin lukuisissa vaaliväittelyissä. Hallituspuolueet ovat jo ennen tämänpäiväistä välikysymyskeskustelua lupailleet joitain muutoksia lausuntokierrokselta palanneeseen esitykseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi viime viikolla, että valinnanvapauslainsääntö valmistuu tällä viikolla. Lakipykäliä tuskin on saatu valmiiksi välikysymyskeskusteluun mennessä. Sen sijaan linjauksien pitäisi jo olla selvillä, mikäli hallitus aikoo pysyä aikataulussaan.

Kiistaa käydään valinnanvapaudesta ja sen mahdollisesta jaksottamisesta. Alkuperäisen esityksen mukaan sote-uudistus otettaisiin käyttöön kokonaisuudessaan vuoden 2019 alusta, 21 kuukauden kuluttua.

Oppostitio kysyy välikysymyksessään muun muassa:

_"Onko hallitus valmis porrastamaan sote-uudistuksen voimaantulon, kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet ja kuten hallitusohjelmassa on linjattu?" _

Ehtivätkö tietojärjestelmät valmiiksi?

Oppositio ei usko, että kansalaiset pystyisivät tekemään todellisia valintoja, koska tietojärjestelmiä ei kyetä saamaan valmiiksi vajaassa kahdessa vuodessa.

Samaan on kiinnittänyt huomiota useiden lausunnonantajien lisäksi myös keskustan lääkärikansanedustaja Niilo Keränen. (siirryt toiseen palveluun)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on lupailut viime aikoina, että jonkinlainen jaksotus (siirryt toiseen palveluun)on odotettavissa.

Sisäministeri Paula Risikon loppuviikosta esittämä kompromissi, että (siirryt toiseen palveluun)valinnanvapauden ulkopuolelle jätettäisiin aluksi suuret kaupungit, on jo haudattu.

Neuvolat, kermankuorinta ja verot

Oppositio vaatii hallitukselta selkeää vastausta neuvoloiden tulevaisuudesta. Neuvoloiden yhtiöittäminen on ollut jo kahden eduskunnan kyselytunnin aiheena, mutta täyttä selvyyttä tulevaisuuden neuvolajärjestelmästä hallitus ei ole antanut.

Hallitukselta vaaditaan vastausta myös siihen, miten se estää terveysyritysten asiakasvalinnan. Valinnanvapausmallin mukaan sote-keskuksia rahoitetaan nuppikohtaisella rahoituksella.

Opposition mukaan tämä johtaa siihen, että yritykset keräävät potilaskiintiönsä helposti hoidettavista asiakkaista. Kalliita hoitoja tarvitsevat siirretään maakuntien kontolle.

Oppositio ei ole myöskään vakuuttunut hallituksen lupauksista edistää pieniä ja keskisuuria tai kolmannen sektorin yrityksiä. Toimivia keinoja estää aggressiivista verosuunnittelua jatkossakin ei ole, sanotaan välikysymyksessä.

Paljonko esitystä pystytään muuttamaan

Oppositio näkee hallituksen valinnanvapausmallissa vakavia puutteita kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta.

Terveyserot uhkaavat lisääntyä eri alueiden ja eri kansalaisryhmien välillä. Huolena on myös, saavatko ruotsinkieliset palveluja omalla äidinkielellään.

Sipilä kertoi viime viikolla, että esityksessä oli kymmenisen kohtaa, joita on pitänyt perustuslakisyistä muuttaa. Näistä yksi on juuri valinnanvapauden vaiheistus.

Valinnanvapausesityksestä annettiin 600 lausuntoa. Ne olivat pääosin kielteisiä Hallitus on luvannut ottaa kritiikin huomioon lakiesityksessään.

Jos lakiestys muuttuu tuntuvasti, se joudutaan lähettämään uudelle lausuntokierrokselle. Silloin hallituksen kunnianhimoinen sote-aikataulu kaatuisi.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta jo keskiviikkona. Yleensä luottamuslauseäänestys on perjaintaisin.

Seuraa sote-välikysymystä kello 14 TV1:n ja Yle Areenan suorassa lähetyksessä. Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen juontaa lähetyksen.