Kuinka paljon Suomessa on avoimia työpaikkoja? Laskentatapa hämmentää

Julkisten työ- ja elinkeinopalvelujen verkkosivujen työpaikkamäärä poikkeaa huomattavasti elinkeinoministeri Mika Lintilän esittämästä luvusta.

talous
Työnhakija TE-toimistossa Helsingin Pasilassa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi Ylelle sunnuntaina, että Suomessa on toistasataa tuhatta avoinna olevaa työpaikkaa. Lintilä viittasi lukuun uutisessa, jossa hän kertoi hallituksen pohtivan uusia toimia työvoiman liikkuvuuden parantamiseksi.

Työ- ja elinkeinotoimistojen ylläpitämällä te-palvelut.fi -sivustolla on kuitenkin maalis–huhtikuun vaihteessa näkynyt avoinna parisenkymmentä tuhatta työpaikkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Petri Syväsen mukaan ero selittyy sillä, että te-palvelut. fi sivustolla näkyy työpaikkailmoitusten määrä. Yhdessä ilmoituksessa voi kuitenkin olla useampia työpaikkoja avoinna.

Syvänen sanoo, että kaikki avoinna olevat työpaikat eivät myöskään näy te-palvelut.fi sivustolla.

– Osa työnantajista ei halua panna paikkoja näkyviin nettisivulle, koska he haluavat kohdentaa rekrytoinnin tarkemmin.

Avoimien työpaikkojen määrä vaihtelee

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan helmikuun aikana työ- ja elinkeinotoimistoissa oli avoinna noin 110 000 työpaikkaa. Kyseessä ovat siis koko kuukauden aikana avoinna olleet työpaikat.

Te-palvelut.fi sivun luku puolestaan kertoo juuri sillä hetkellä auki olevien työpaikkojen määrän. Avoinna olevien työpaikkojen määrä vaihtelee niin työllisyyskatsauksissa kuin te-palvelut.fi sivulla.

– Avoimien työpaikkojen määrä luonnollisesti vaihtelee, koska osa työpaikoista löytää tekijänsä ja uusia työpaikkoja laitetaan avoimiksi, Syvänen sanoo.

Avoimien työpaikkojen määrä voi vaihdella paljon myös kuukausittain.

– Viime vuonna avoimia työpaikkoja oli työnvälitystilaston mukaan keskimäärin 85 000 kuukaudessa, Syvänen kertoo.