Oikeus jätti koulusurmaa Kokkolaan suunnitelleen naisen syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen

Tutkintavankeus päättyy ja nainen jää sairaalahoitoon.

mielentilatutkimus
Epäillyn koulusurman valmistelun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 11. marraskuuta.
Epäillyn koulusurman valmistelun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 11. marraskuuta.Timo Korhonen / AOP

Helsingin käräjäoikeus jätti koulusurmaa Kokkolaan suunnitelleen naisen syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen. Tutkintavankeus päättyy, ja nainen jää sairaalahoitoon. Myöhemmästä hoidosta päättävät terveysviranomaiset.

Oikeus katsoi, että 21-vuotias nainen syyllistyi törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun, ampuma-aserikoksen yritykseen ja huumausainerikokseen muttei ampuma-aserikokseen. Nainen oli tehnyt päätöksen joukkosurmasta Kokkolan Kiviniityn kouluun aikeenaan surmata mahdollisimman monta uhria.

Koulusurman suunnittelujutussa syytetty nainen oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton. Se tarkoittaa, ettei hän ymmärtänyt tekojensa seurauksia.

Naisen puolustusasianajaja totesi, ettei nainen itsekään epäile mielentilatutkimuksen lopputulosta.

Syyttäjä vaati naiselle aiemmin kolmen ja puolen vuoden vankeutta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, ampuma-aserikoksen yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta. Nainen on ollut vangittuna syksyisestä kiinniotosta alkaen.

Oikeus: Päätös joukkosurmasta oli tehty

Välituomiossaan marraskuussa oikeus katsoi, että nainen oli tehnyt päätöksen joukkosurmasta Kokkolan Kiviniityn kouluun. Oikeuden mukaan nainen oli tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman.

Jutussa oli syytteessä myös kaksi miestä. Oikeus hylkäsi miesten syytteet avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Vanhempi miehistä tuomittiin kuitenkin sakkoihin huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta, nuorempi puolestaan huumausaineen käyttörikoksesta.

Nainen oli yrittänyt tilata vanhemmalta miehistä pistoolin. Miehistä nuorempaa syytettiin joukkosurma-aikeiden henkisestä tukemisesta. Vanhempi miehistä oli kertonut naisen aikeista poliisille.

Naiselle tehdyn mielentilatutkimuksen lausuntoa puitiin suljettujen ovien takana.