1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saamelaistaiteilija Outi Pieski ehdolla Suomen taideakatemian palkinnon saajaksi

Saamelainen kuvataiteilija Outi Pieski on ehdokkaana Suomen taideakatemian tämänvuotisen palkinnon voittajaksi. – Tietysti iloitsin tästä paljon, on aina suuri kunnia päästä ehdokkaaksi, Pieski toteaa.

kulttuuri
Outi Pieski dáiddaduodji Risteävät polut
Kristin Hjellegjerde

Suomen taideakatemia on julkistanut tämän vuoden taidepalkintonsa ehdokkaat. Yksi heistä on saamelainen kuvataiteilija Outi Pieski. Muut ehdokkaat ovat kuvataiteilijat Emma Rönnholm ja Jani Ruscica.

Pieski kertoo iloinneensa kuultuaan ehdokkuudestaan.

– Tietysti iloitsin tästä paljon, on aina suuri kunnia päästä ehdokkaaksi.

Pieski yhdistää taiteessaan saamelaista käsityötä sekä nykytaidetta.

Saamelaiskulttuuri näkyviin

Pieskin mukaan ehdokkuudessa on nyt kyse myös saamelaiskulttuurin näkyvyydestä, minkä hän näkee erityisen hienona asiana. Näkyvyys tuo kuitenkin taiteilijalle paljon odotuksia.

– Kyllä se tuo joitain odotuksia, että miten minä sitten osaan edustaa meidän koko kulttuuriamme. Kuten tiedämme, saamelaistaiteilijoilla ja muilla saamelaiskulttuurin eteen työskentelevillä voi usein tulla tunne, ettei osaa työskennellä niin hyvin kuin mahdollista tai kuinka haluaisi, miettii Pieski.

Outi Pieski
Outi Pieski

Kuvataiteilijat työskentelevät myös paljon yksin ja siksi tällaista huomiota onkin mukava vastaanottaa. Taideteoksia kyllä pääsee esittelemään ihmisille, mutta aina ei suoraa palautetta kuule.

– Kun on ehdokkaana tällaiselle palkinnolle, niin tulee tunne, että ehkä taiteessani on jotain, mitä ihmiset siitä saavat.

Kahdenlaisia ajatuksia

Vaikka Pieski iloitseekin palkinnosta, on hänellä kuitenkin kahdenlaisia ajatuksia asiasta.

– On tietysti todella hienoa ja olen todella iloinen, se tietysti auttaa taiteellista työtäni tulevaisuudessa jotenkin, en tosiaan vielä tiedä miten. Tavallisesti kuitenkin tulee hyviä näyttelymahdollisuuksia tai muunlaista kiinnostusta.

Outi Pieski govvaduodji Gorži, mii vahkkoloahpa lea čiŋahan Helsset duopmogirkku kapealla seainni.
Outi Pieskin ”Gorži” –installaatio Lux Helsingissä tammikuussa 2017. Helga West / Yle

– Toisaalta asia on kuitenkin niin, että yksi palkinnon voittaa ja muut sitten eivät. Eihän taide ole sellainen ala, mitä voisi näin arvostella, Pieski pohdiskelee.

Hän kuitenkin toteaa, että ymmärtää hyvin palkinnon tarkoituksen nostaa kuvataiteen arvoa ja saada sitä enemmän näkyviin yhteiskunnassa.

Voittajalle 25 000 euroa ja näyttely

Palkinnon voittaja saa 25 000 euroa ja pääsee pitämään näyttelyn modernin taiteen museossa EMMAssa, Espoossa. Palkinnon voittajan valitsee suomalaisista alan asiantuntijoista koottu ryhmä.

Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Se myönnetään parhaassa luomisvireessä olevalle taiteilijalle, jonka teoksilla on kansainvälistä kiinnostavuutta. Palkinnon voi saada vain suomalainen taiteilija.

Voittaja julkistetaan myöhemmin tänä keväänä.

Lue seuraavaksi