Hyppää sisältöön

Salaperäinen Planeetta 9 on saattanut jo löytyä – Harrastelijatähtitieteilijät havaitsivat neljä lupaavaa ehdokasta

Uusi kansalaiskampanja Planeetta 9:n löytämiseksi on tuottanut tulosta muutamassa päivässä.

Kampanjaa pidetään merkityksellisenä myös siksi, että tähtitieteen ammattilaiset eivät ole neljään vuoteen ehtineet edes aloittaa SkyMapperin kuva-aineiston läpikäyntiä. Amatööreistä on tässä työssä suuri apu. Kuva: AOP

Aurinkokunnan mahdollisen yhdeksännen planeetan etsinnöistä on kehittymässä kansainvälinen kilpajuoksu.

Alkuvuodesta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa käynnisti kansalaiskampanjan, jossa se pyysi avaruusharrastajia käymään läpi vanhoja kuvasarjoja pohjoisen tähtitaivaan alueista, joilta tähtitaivaan poikki liikkuva Planeetta 9 voisi löytyä – sikäli kun se on olemassa.

Viime viikolla Australian kansallinen yliopisto ANU käynnisti vastaavan kampanjan, jossa aiheesta innostuneita kansalaisia kehotetaan tutkimaan netistä löytyviä SkyMapper-teleskoopin kuvia eteläiseltä tähtitaivaalta.  Zooniverse-projektin nettisivut löytyvät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

ANU:n mukaan sen kampanja on lähtenyt todella vauhdikkaasti liikkeelle. Muutaman päivän kuluessa peräti 60 000 ihmistä on löytänyt yli neljä miljoonaa kohdetta.

Tähän mennessä kuvista ovat löytyneet muun muassa pikkuplaneetat Kheiron ja Comacina. Tuckerille tämä todistaa, että myös Planeetta 9 voi löytyä kansalaisten avulla.

Neljä kohdetta on jo otettu ANU:n tähtiteiteilijöiden tarkempaan tutkintaan.

Yksi harrastaja löysi 12 000 kohdetta

Kampanjaa pidetään merkityksellisenä myös siksi, että tähtitieteen ammattilaiset eivät ole neljään vuoteen ehtineet edes aloittaa SkyMapperin kuva-aineiston läpikäyntiä. Amatööreistä on tässä työssä suuri apu.

Tucker nostaa esimerkiksi Tony Roberts -nimisen vapaaehtoisen, joka on raportoinut jo 12 000 havainnosta.

Useimmat niistä ovat tieteelle jo ennestään tuttuja asteroideja tai muita kohteita, joista osataan suoralta kädeltä sanoa, ettei kyseessä voi olla Planeetta 9. Joukossa on avaruusromua, mutta myös paljon kiinnostavaa.

– Olemme löytäneet useita Maan kiertoradan poikki kulkevia asteroideja, sanoo Tucker IFLScience-nettisivuston (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Eteläinen tähtitaivas on kartotettu melko hyvin. Jos Planeetta 9 on vähintään Neptunuksen kokoinen ja sijaitsee alle 350 astronomisen yksikön päässä Auringosta, olisi se jo pitänyt havaita. Yksi astronominen yksikkö eli AU vastaa Maan etäisyyttä Auringosta.

Työtä riittää kuitenkin, ja myös SkyMapperin kuvista voi hyvinkin löytyä uusia kohteita. Ja jos jotain kiinnostavaa löytyy, tutkitaan sitä SkyMapperia suuremmalla teleskoopilla.

Ja jos kohde peräti näyttää kaasujättiläiseltä, pyritään sen havainnoimiseen varaamaan aikaa joltain maailman suurimmista teleskoopeista.