1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Opiskelijamielenosoitukset

Agrologiopiskelijat mielenosoituksessa: "Emme ole asfalttiagrologeja"

Maatalousalan ammattikorkeakouluopetuksen siirtämistä Ilmajoelta Seinäjoelle pohditaan. Opiskelijat haluavat, että teoriaopetus ja käytännön harjoittelu pidetään maaseudulla eikä niitä siirretä kaupunkikeskustaan.

Opiskelijamielenosoitukset
Seinäjoella järjestettiin maanantaina 3.4. agrologiopiskelijoiden mielenosoitus Ilmajoen agrologikoulutuksen siirtämissuunnitelmia vastaan.
Seinäjoella järjestettiin maanantaina 3.4. agrologiopiskelijoiden mielenosoitus Ilmajoen agrologikoulutuksen siirtämissuunnitelmia vastaan.Olli Koski/Yle

Asfalttiagrologi – ei kiitos, julistaa Seinäjoen ammattikorkeakoulun maatalousalan opiskelijoiden kyltti.

Tänään maanantaina opiskelijat osoittivat mieltään ammattikorkeakoulun agrologikoulutuksen siirtämissuunnitelmia vastaan. Ammattikorkeakoulussa pohditaan, pitäisikö agrologikoulutus siirtää Ilmajoelta Seinäjoen kampukselle.

– On toiminnallisia ja taloudellisia perusteita siirtää koulutus Seinäjoelle muun elintarvikeketjun koulutuksen yhteyteen ja suuremmalle kampukselle, sanoo SeAMK:n rehtori Tapio Varmola.

– On tietysti myös perusteita pitää se Ilmajoella, mutta silloin täytyy toiminnan laadussa tapahtua muutoksia niin opetuksessa kuin puitteissa, Varmola sanoo.

Entisen Ilmajoen maatalousoppilaitoksen (IMO) puitteet on rakennettu kolmisenkymmentä vuotta sitten, muistuttaa Varmola. Nyt pohditaan muun muassa sitä, että osa opetuksesta siirrettäisiin toteutattavaksi yksityisillä tiloilla.

Teoria ja käytäntö samalla kampuksella 

Opiskelijat eivät suunnitelmaa purematta niele.

– IMOlla on hyvä maine ja me haluamme valmistua koulusta, jolla on hyvä maine, sanoo toisen vuoden agrologiopiskelija Samuli Juurakko.

Myöskään taloudelliset perusteet eivät opiskelijoiden edustajia tyydytä, vaikka Juurakko sanookin, että ei ole päässyt näkemään tarkkoja lukuja.

– On varmasti kallista siirtää meidät [Ilmajoelta] pois, jos alan houkuttelevuus kärsii. Varmasti [kampukselta] löytyisi myös lisää potentiaalia muuhun toimintaan. Ja säästökohteita löytyy varmasti muitakin, Juurakko sanoo.

Samuli Juurakon mukaan lähes 90 prosenttia opiskelijoista pitää teorian ja käytännön yhteyttä ensiarvoisen tärkeänä oppimiselle. Opiskelijat muistuttavat, että Ilmajoella koulun yhteydessä on opetusmaatila. Seinäjoelle, keskelle kaupunkia, sellaista ei voida tehdä.

– Ne asiat, mitä käsitellään luokkahuoneissa, pitää pystyä soveltamaan käytäntöön. Sellaiset opiskelijat, jotka eivät ole ikinä tehneet, eivät voi sisäistää asioita kokonaan luokkahuoneessa, Samuli Juurakko sanoo.

– IMO ei kuulu Seinäjoelle. Me ei olla mitään asfalttiagrologeja, toteaa opiskelija Atte Sulkava.

Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Ilmajoen yksikön mielenosoitus Seinäjoella 3.4.2017
Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Ilmajoen yksikön mielenosoitus Seinäjoella 3.4.2017Olli Koski/Yle

Ratkaisu toukokuussa

Seinäjoen ammattikorkeakoulun johto pohtii tulevia kuvioita vielä tänä keväänä. Tapio Varmolan mukaan suurin osa tarvittavista selvityksistä on valmiina ja viimeisetkin selvitykset valmistunevat toukokuun alkupuolella. Päätöksenteon aika on toukokuun lopulla.

Varmolan mukaan opiskelijoiden mielenosoitus on hyvä esimerkki heidän aktiivisuudestaan omassa asiassaan. Opiskelijoiden ilmaisemalla mielipiteellä on merkitys lopullista ratkaisua tehtäessä, vaikka rehtorin mukaan taloudelliset ja luonnonvara-alan haasteet ovat yhteisiä koko Suomen ammattikorkeakoulukentälle.

– Opiskelijat, Ilmajoen kunta, elinkeinonharjoittajien kanta on tärkeä ja samoin meidän henkilökuntamme kanta. Koko johto ja hallitus käy asiasta keskustelua, Varmola sanoo.

Agrologiopiskelijat vastustivat koulutuksen siirtämistä Ilmajoelta Seinäjoelle. Mielenosoitus 3. huhtikuuta Seinäjoella.
Agrologiopiskelijat vastustivat koulutuksen siirtämistä Ilmajoelta Seinäjoelle. Mielenosoitus 3. huhtikuuta Seinäjoella.Olli Koski/Yle
Lue seuraavaksi