1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaiset punkkirokotukset alkoivat Paraisilla

Ilmaiseen rokotusohjelmaan kuuluu kolmen rokotteen perussarja. Tehosterokotteet eivät ole rokotusohjelman piirissä.

punkit
TBE-rokote
Dimitri Volgin / Yle

Paraislaiset saavat tästä keväästä alkaen TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen ilmaiseksi osana kansallista rokoteohjelmaa.

Rokotteen saavat ilmaiseksi kaikki yli kolmevuotiaat Paraisilla vakituisesti asuvat tai kesäasunnon omistajat, sekä kaikki, jotka viettävät kesän aikana Paraisilla yli neljä viikkoa.

Ilmainen rokotus kattaa kolmen rokotuksen perussarjan, eli varsinaisen rokotteen sekä sitä seuraavat kuukauden ja vuoden jälkeen otettavat rokotukset.

Terveydenhoitaja Carola Silander-Lehtisen mielestä ilmainen rokotus on todella merkittävä asia.

– Rokote kannattaa ehdottomasti tulla hakemaan jos perussarjaa ei ole otettu ja liikkuu luonnossa kesäisin, Silander-Lehtinen sanoo.

Rokotusjono pihalle asti

Kun rokotukset aloitettiin maanantaina iltapäivällä, ulottui rokotettavien jono ulos asti. Lopullista lukumäärää ei Paraisten terveysasemalta osata kertoa, mutta halukkaita riitti.

Yksi rokotuksen hakeneista oli paraislainen Berit Grönholm. Paraisilla ilmi tulleet aivokuumetapaukset herättivät pelon sairastumisesta.

– Ennen olen ajatellut, ettei sitä voi tapahtua minulle. Nyt päädyin siihen, että otan rokotteen, Grönholm sanoo.

Punkkirokotus Paraisilla
Dmitri Volgin / Yle

Paraislaisia aletaan rokottaa kaikissa kaupungin terveysasemissa Korppoossa, Nauvossa, Iniössä, Houtskarissa sekä Paraisten keskustassa. Rokotusvastaanottojen aikataulut löytyvät Paraisten verkkosivuilta.

Ajanvarausta ei rokotusta varten tarvitse tehdä, vaan riittää, kun tulee jonottamaan rokotusvastaanoton aikana.

Aina, kun on ollut ulkona luonnossa, pitää tehdä punkkisyyni.

Carola Silander-Lehtinen

Ei suojaa borrelioosilta

Vaikka TBE-rokotteesta käytetään yleisesti nimitystä punkkirokote, ei se kuitenkaan anna suojaa borrelioosia vastaan. Tehokkain suojakeino kaikkia punkin aiheuttamia sairauksia vastaan on perinteinen punkkitarkastus.

– Aina, kun on ollut ulkona luonnossa, pitää tehdä punkkisyyni, ja yrittää saada punkit pois iholta niin nopeasti kuin mahdollista, Carola Silander-Lehtinen sanoo.

Lue seuraavaksi