Suomalainen kitaranrakennus on voimissaan – "lähikitara" on nykyään jopa trendi

Suomalaisella kitaranrakennuksella menee hyvin. Kitaroiden rakentaminen tuo leipää jopa sadalle viidellekymmenelle suomalaiselle tekijälle ja soittimille on menekkiä ympäri maailmaa.

kitara
Jussi Ala-Kuhan valmistamia kitaroita.
Jussi Ala-Kuhan valmistamia kitaroita.Tuomo Rintamaa / Yle

Soitinrakentajamestari ja musiikin tohtori Rauno Nieminen laskee, että Suomessa oli soitinteollisuutta vielä 1980-luvulla ja vienti ja tuonti olivat suurinpiirtein tasapainossa.

Sen jälkeen soitinteollisuus suuremmassa mittakaavassa on lähtenyt halvempiin maihin ja soittimet ovat nykyisin yli 90-prosenttisesti tuontitavaraa.

Toisaalta vuonna 1984 Ikaalisissa alkanut soitinrakentajakoulutus on tuottanut runsaasti soitinrakentajia Suomeen. Niemisen mukaan pelkästään kitaranrakentajia on Suomessa noin 150. Kun päälle lasketaan muut soittimet, tekijöitä on yli 200.

– Kymmenillä ellei sadoilla huippukitaristeilla on jo suomalaisia kitaroita käytössään. Internetin välityksellä löytyy markkinoita arvaamattomistakin paikoista. Suomalaisia kitaranrakentajia on rankattu kansainväliseen huippuluokkaan kymmenittäin, Nieminen sanoo.

Rauno Nieminen tutkii Jussi Ala-Kuhan tekemää kitaraa.
Rauno Nieminen tutkii Jussi Ala-Kuhan tekemää kitaraa.Tuomo Rintamaa / Yle

Suomalainen koivu hyvässä maineessa

Yksi menestyneistä kitaranrakentajista on Juha Ruokangas. Ruokangas Guitars työllistää omistajan lisäksi 4 soitinrakentajaa.

Suomalaisen koivun hyvä maine siivittää menekkiä ulkomaille, kun trooppisten puiden käyttöä kitaranrakentamiseen on rajoitettu. Juha Ruokangas puhuu lähikitaroiden trendistä.

– Lähellä kasvaneiden ja paikallisten puiden käytöstä on tullut jopa trendi. Suomalaiselle loimukoivulle on kehitetty laatujärjestelmä ja kaikkein hienoimmista koivukantisista kitaroista saa todella hyvän hinnan myös maailmalla, Ruokangas sanoo.

Ruokangas toimii Suomen Soitinrakentajien Killan puheenjohtajana ja kuuluu eurooppalaisten kitaranrakentajien European Guitar Builders -yhdistyksen hallitukseen.

– Meillä on ollut kolmen eurooppalaisen kitaranrakennuskoulun kanssa projekti, jossa tehtiin sekä paikallisesta puusta että tropiikin puusta kitarat ja niille testit. Ihmiset eivät juurikaan erottaneet puiden alkuperää soinnista, eli kyllä Suomesta löytyy hyviä puita, Rauno Nieminen sanoo.

Jussi Ala-Kuhan tekemä Ilves-kitara.
Jussi Ala-Kuhan tekemä Ilves-kitara.Tuomo Rintamaa / Yle

Jussi Ala-Kuha oli alan pioneereja Suomessa

Yksi suomalaisen kitaranrakentamisen pioneereja oli vuonna 2007 edesmennyt töysäläinen Jussi Ala-Kuha. Hänen tekemiään kitaroita kerättiin näytille Alavudelle yli sata viisikymmentä.

Ensimmäiset sähkökitarat Jussi Ala-Kuha teki 1970-luvulla. Yksi Ala-Kuhan tekemää kitaraa käyttävä on Jani Wickholm.

– Yhden kitarani kannessa hän käytti lahon esiasteista koivua, joka oli kaadettu vanhainkodin pihasta Töysästä, missä minulla aikanaan oli studio. Siitä hän otti kansipuun ja se on pirun hienon näköinen kitara, Wickholm sanoo.

Rauno Nieminen dokumentoi kaikki näyttelyyn tuodut soittimet. Hänen mukaansa Ala-Kuhan tekemiä soittimia arvostetaan edelleen.

– Tämä näyttely kertoo arvostuksesta. Ihmiset pitävät edelleen kiinni näistä soittimista.