"No täällähän se meidän pesäpalloilijakin on paikalla" – Huippu-urheilija hyppäsi politiikkaan

Komean pesäpallouransa päättänyt Jani Komulainen pyrki mukaan kunnallispolitiikkaan ensimmäistä kertaa. Komulainen pääsi Sotkamon kunnanvaltuustoon.

kuntavaalit
Jani Komulainen stadionilla Hiukassa.
Jymyn entinen tähtipelaaja Jani Komulainen uskoo, että urheilutaustasta on valtuustossa hyötyä. Miia Roivainen / Yle

SotkamoSotkamolainen Jani Komulainen on tuttu näky pesäpallokentiltä, mutta tänä keväänä Jymyn värit taakseen jättänyt mies on vaikuttanut toisenlaisella kentällä.

Komulainen oli ehdolla Sotkamon kunnanvaltuustoon keskustan listoilta. Ensimmäinen yritys kunnallispolitiikkaan tuotti tulosta: mies pääsi läpi 184 äänellä. Komulainen on iloisesti yllättynyt tuloksesta.

– Varmasti ne ihmiset, jotka minut tuntevat ovat pitäneet toimintatavoistani ja nähneet minut hyvänä päättämään kunnan yhteisistä asioista, Komulainen kuvailee.

– Nöyrin mielin suhtauduin näihin vaaleihin ja ajattelin, että jos yli sata ääntä saisin, niin se olisi hyvä tulos. Kyllä tämä ylittää sen reippaasti, eli olen siinä mielessä yllättynyt, Komulainen sanoo.

Yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa, se on se peruslähtökohta.

Jani Komulainen

20 vuoden pesäpallourallaan Komulainen ehti napata monta SM-mitalia: 12 kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Pitkä pesäpalloura näkyi myös vaalityössä, sillä Sotkamon Jymyn entisen tähtipelaajan kasvot tunnetaan.

– Kyllä se lähestulkoon toisessa, jos ei ensimmäisessä lauseessa, tulee että "no täällähän se meidän pesäpalloilijakin on paikalla". Eli kyllä minut vahvasti mielletään pesäpalloilijaksi noissa karkeloissa.

Komulainen oli ehdolla ensimmäistä kertaa. Entinen pesäpalloilija on kuitenkin seurannut kunnallista päätöksentekoa jo vuosia, ja häntä on kysytty ehdokkaaksi ennenkin.

– Nyt sitten kun urheilu-ura jäi, tuli aikaa sille, että voisin antaa oman osaamiseni koko kunnan käyttöön. Yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa, se on se peruslähtökohta.

Lasten ja nuorten asiat esille

Koulutukseltaan Komulainen on luokanopettaja ja hän työskentelee tällä hetkellä Vuokatin koulun johtajana. Kunnallispolitiikka kiinnostaa etenkin nyt, kun tulevalla kaudella kunnan tehtävät muuttuvat sote-uudistuksen myötä.

Komulaisen mukaan koulumaailmassa tulee vastaan päivittäin asioita, jotka pitäisi tuoda päättäjien tietoon.

– Jatkossa sivistyspuolen asiat korostuvat. Uskon, että olen saanut työurallani sellaisen kokemuksen lasten ja nuorten kanssa toimimisesta, että on hyvä saada niitä asioita kuuluville päätöksentekoon.

Kun kohtaan ihmisiä, kuuntelen mitä he sanovat. On tärkeämpää kuunnella kuin puhua itse.

Jani Komulainen

Kampanjoinnin aikana Komulainen on yllättynyt siitä, miten vähän politiikka kiinnostaa nuoria.

– Politiikka tuntuu kiinnostavan enemmän vähän iäkkäämpiä ihmisiä. Toivoisin, että myös nuoret haluaisivat äänensä kuuluville ja saataisiin myös heidän kokemustaan valtuustoon.

Aito kohtaaminen tärkeintä

Vaalityössä Jani Komulainen ei vannonut perinteisen vaalityön eli vaaliteltoilla seisomisen tai yksittäisten tilaisuuksien voimaan.

– Kun kohtaan ihmisiä, kuuntelen mitä he sanovat. On tärkeämpää kuunnella kuin puhua itse.

Komulainen arvelee, että kokemuksesta koulumaailmassa sekä urheilutaustasta on ollut hänelle kuntavaaleissa hyötyä. Komulaisen mukaan politiikassa ja ammattiurheilussa on paljon yhteistä.

– Kun on tehnyt monta vuotta tavoitteellista toimintaa yhden tavoitteen eteen ja oppinut pelisääntöjä joilla yhdessä tekemällä pärjätään, uskon, että samoilla avuilla voidaan politiikassa menestyä.

Jani Komulainen Sotkamon Jymy 1
Jani Komulainen päätti pitkän pesäpallouransa vuoden 2017 alussa. Nyt on aikaa politiikalle.Tomi Hänninen

Ennen vaalipäivää Komulainen oli toiveikas valinnastaan valtuustoon. Toisaalta entinen pesäpalloilija tiedosti myös kokemattomuutensa. Vaali-iltaa mies odotti suurella mielenkiinnolla.

– On kiva seurata miten ihmiset reagoivat ja sitä minne saakka äänestysprosentti nousee. Toivoisin, että Sotkamossa äänestysinto olisi yli 60 prosenttia, jotta saadaan tarpeeksi laaja kannatus kaikille puolueille.

Komulainen on kuullut monenlaisia juttuja valtuustopolitiikasta, ja odottaakin jännityksellä ja mielenkiinnolla, miten valtuustossa todella pääsee vaikuttamaan.

– Olen kuullut tarinoita siitä, että siellä ei pääse vaikuttamaan ja osa jyrää toisten mielipiteet.

– Toisaalta uskon myös siihen, että kun asiat perustelee ja kuuntelee toisten mielipiteet ja muodostaa niistä kokonaisuuden, saa omia asioitaan pitkässä juoksussa esille, Komulainen jatkaa.