1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopiossa tutkitaan, kuinka tekoäly voi auttaa terveystiedon hyödyntämisessä

Tekoäly voi käydä hetkessä läpi valtaisan määrän lääketieteellistä tietoa ja auttaa lääkäreitä esimerkiksi sairauksien diagnosoimisessa.

tekoäly
Viipalekuva ihmisen vartalosta.
Timo Ikonen / Yle

Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat mukana Tekesin rahoittamassa hankkeessa, jossa selvitetään tekoälyn käyttöä terveystiedon hyödyntämisessä. Tämän vuoden alussa käynnistynyt hanke liittyy Tekesin ja IBM:n syksyllä solmimaan yhteistyösopimukseen (siirryt toiseen palveluun).

Henkilökohtaiseen lääketieteeseen ja biopankkitoimintaan erikoistunut Itä-Suomen yliopiston professori Arto Mannermaa kertoo, että tarkoituksena on löytää sellaisia pilottitutkimuksia, joissa teknologiayhtiö IBM:n luomaa tekoäly Watsonia voitaisiin käyttää hyödyksi.

– Näyttää siltä, että tulemme analysoimaan, kuinka hyvin keinoälyn avulla voidaan arvioida ihmisen riskiä sairastua rintasyöpään käyttämällä genomitietoa. Keskustelua on käyty hyvin monenlaisista mahdollisista piloteista.

Tekoäly pelasti hengen

Watson kykenee käsittelemään nopeasti valtavan määrän tietoa ja tarjoamaan sen pohjalta esimerkiksi diagnoosia lääkäreille. Tekoäly diagnosoi naiselta harvinaisen leukemiatyypin (siirryt toiseen palveluun) viime kesänä Tokiossa ja pelasti näin tämän hengen. Watson kävi analyysiaan varten läpi kymmenessä minuutissa 20 miljoonaa lääketieteellistä artikkelia.

– Jos esimerkiksi syöpäpotilaan kasvaimesta on tehty dna-tutkimuksia ja löydetty mutaatioita, niin tekoäly voi tarkistaa nopeasti koko maailman tasolla, mitkä mutaation vaikutukset ovat olleet syövässä ja millaista lääkeainetta sellaiselle potilaalle pitää antaa, Mannermaa selvittää.

Watson on käytössä myös Suomessa terveydenhuollossa. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS hyödyntää Watsonia muun muassa keskosten vakavien infektioiden ennakoinnissa ja aivoverenvuotojen kuvantamisessa. Jyväskylän yliopisto aloitti yhteistyön IBM:n kanssa jo pari vuotta sitten ja yhteistyö on sittemmin tiivistynyt.

Terveysdata houkutteli Suomeen

Itä-Suomen biopankin tutkimuspäällikkönä toimiva Mannermaa kertoo, että myös biopankin terveysdatan hyötykäytön mahdollisuuksia selvitetään hankkeessa.

– Yksi syy, miksi IBM halusi tulla Suomeen, on se, että meillä on olemassa paljon tätä hyvin järjestettyä tietoa valmiina hyödynnettäväksi. Emme vain vielä tiedä, kuinka hyvin Watson pystyy tietoamme analysoimaan.

Mannermaan mukaan on selvää, että tekoälyn käyttö laajenee terveydenhuollossa tavalla tai toisella.

– Watson ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus, mikä on olemassa.

Lue seuraavaksi