Kirjeenvaihtajan analyysi: Miksi juuri Pietarissa?

Iskun yhteyttä presidentti Vladimir Putinin vierailuun Pietarissa on spekuloitu, mutta kyseessä voi olla myös sattuma, arvioi Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Yle maailmalla: Moskova
Poliiseja Sennaja ploštšadin metroaseman ulkopuolella 3. huhtikuuta.
Poliiseja Sennaja ploštšadin metroaseman ulkopuolella Pietarissa.Sergei Konkov / TASS / AOP

On luonnollista terrori-iskun jälkimainingeissa yrittää löytää vastauksia teon syihin liittyviin kysymyksiin. Jokainen haluaisi mahdollisimman nopeasti tietää, kuka iskun teki ja miksi.

Yleensä näitä vastauksia ei saada kovin pian, ellei tekijää oteta kiinni paikan päältä.

Vastauksien puute johtaa usein myös villeihin arveluihin ja spekulointeihin. Näin on tapahtunut myös Pietarin tragedian jälkeen.

Varsinkin sosiaalisessa mediassa liikkuu mitä mielikuvituksellisimpia väitteitä ja selityksiä.

Presidentti Vladimir Putin oli vierailulla kaupungissa iskun tapahtuessa. Se on monelle todiste siitä, että iskulla on tarkoitus vaikuttaa nimenomaan Putiniin. Onhan Pietari hänen kotikaupunkinsa.

Tämä voi olla totta, mutta yhtä hyvin kysymyksessä voi olla pelkkä sattuma.

Varmaa on, että Putin reagoi vahvemmin iskuun, joka koskettaa häntä läheltä. Tämä on inhimillistä. Mutta hänen reaktiotaan ei voi vielä tietää.

Vasta kun iskusta, sen tekijöistä ja siitä, kuinka oli mahdollista kuljettaa räjähdettä metroon, tiedetään enemmän, voimme odottaa reaktiota.

Vuonna 2004 Beslanin hirvittävän koulukaappauksen jälkeen kävi ilmi, että aseistetut terroristit olivat päässeet koulun sisään. Silloin Putin päätti, että aluekuvernöörejä ei enää valita vaaleissa.

Heidän nimittämisensä siirrettiin Kremlin päätettäväksi. On vaikea sanoa, miten tämä päätös vähensi terrorismia. Jokin tärkeä päätös on siis odotettavissa myös nyt.

Viime aikoina Pietari ei ole erityisesti ollut otsikoissa. Siellä, kuten kymmenissä muissa kaupungeissa Venäjällä, järjestettiin korruption vastaisia mielenosoituksia maaliskuun viimeisenä viikonloppuna.

Jotkut ovat halunneet löytää yhteyden terroriteon ja mielenosoitusten välillä. Tämä voi olla totta, tai sitten ei. Mielenosoituksiin osallistuneet eivät käyttäytyneet mitenkään väkivaltaisesti. Joukossa voi silti aina olla joku, jolle rauhanomaiset marssit ovat riittämättömiä.

Taikauskoisimmat yhdistävät Pietarin ja sadan vuoden takaiset alkusysäykset bolševikkivallankumoukselle. Venäjällä on melko paljon ihmisiä, jotka odottavat tästä vuodesta yhtä mullistavaa kuin vuodesta 1917.

Onko terroristilla ollut tämänsuuntaisia ajatuksia, ei tällä hetkellä tiedetä.

Terrori-iskun kohteen valinnalla ei kannata juuri spekuloida ilman hyviä perustietoja teosta. Niitä saamme edelleen odottaa. Voi käydä niinkin, ettei kaikkea edes kerrota julkisuuteen.

Terroristit iskevät, kun he pystyvät siihen. Heidän julma tavoitteensa on luoda pelkoa. Siinä he yleensä onnistuivat, koska heidän uhrinsa ovat tavallisia siviilejä arkipäiväisissä tilanteissa.

Tilanteissa, johon jokainen voi kuvitella itsensä.

Terrorismilla isketään niin vallanpitäjiä kuin niin sanottuja tavallisia ihmisiä kohtaan. Taustalla ei välttämättä ole mitään suurta ideologiaa. Yksittäinen terroristi voi olla mielipuoli tai ison järjestön kurinalainen jäsen.

Vasta kun teosta ja tekotavasta Pietarissa on tullut julki enemmän faktoja, voi alkaa miettiä, miksi juuri Pietarin metro oli teon kohteena.