Tämän tiedämme Pietarin metroiskusta: Kaksi etsintäkuulutettu, toinen pommeista tehtiin vaarattomaksi

Metrossa tapahtunutta räjähdystä tutkitaan terroritekona. Yksitoista ihmistä on saanut surmansa.

Pietari
Mies on polvistunut kukkakimppujen viereen Pietarin illassa 3. huhtikuuta.
Mies on polvistunut kukkakimppujen viereen lähellä Teknologisen instituutin metroasemaa Pietarissa 3. huhtikuuta.Olga Maltseva / AFP

Yksitoista ihmistä on kuollut Pietarin metrossa tehdyssä iskussa, jota tutkitaan terrorismina. Kahta henkilöä etsitään tekoon liittyen, uutistoimisto Interfax kertoo.

Mitä tapahtui?

Pietarissa räjähti puoli kolmen aikaan iltapäivällä metrojunassa, joka oli matkalla Sennaja ploštšadin asemalta Teknologisen instituutin asemalle. Räjähdys repi metrojunan ovet auki. Aikaisemmin uutisoitiin virheellisesti useista räjähdyksistä.

Karttagrafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Lisäksi Ploštšad Vosstanijan asemalta löytyi viranomaisten mukaan toinen räjähde, joka kuitenkin tehtiin vaarattomaksi. Räjähde oli naamioitu palosammuttimeksi.

Metronkuljettaja ei pysäyttänyt junaa räjähdyksen jälkeen vaan jatkoi matkaansa Teknologisen instituutin asemalle. Viranomaisten mukaan tämä saattoi pelastaa ihmishenkiä, sillä uhrit saivat apua nopeasti.

Silminnäkijöiden mukaan metroasema oli täynnä savua ja tungosta. Ylen haastatteleman silminnäkijän mukaan viranomaisilta kesti kauan ennen kuin asema evakuoitiin. Myös metrojunat kulkivat jonkin aikaa.

Tapahtumapaikka oli täynnä pelastusajoneuvoja, ja paikalle laskeutui useita pelastushelikoptereita, kertoo paikalla ollut Ylen toimittaja Heikki Heiskanen.

Mitä tiedämme uhreista?

Viranomaislähteiden mukaan 11 ihmistä on kuollut ja 47 loukkaantunut.

Uutissivusto Fontankan mukaan uhreja olisi 14, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan toistaiseksi ei ole tietoa suomalaisuhreista. Soini välitti myös surunvalittelut uhreille.

Miten tutkinta etenee?

Vakavia rikoksia selvittävä Venäjän tutkimuskomitea on aloittanut iskusta terroritekotutkinnan.

Kahta henkilöä etsitään iskuun liittyen. Toisen epäillään jättäneen räjähteen metrojunaan ja toisen Vosstanija-aukion asemalle, Interfax-uutistoimiston haastattelema turvallisuusviranomainen on kertonut.

Poliisi vetää punavalkoista muovinauhaa Teknologisen instituutin metroaseman ulkopuolella.
Poliisi vetää punavalkoista muovinauhaa Teknologisen instituutin metroaseman ulkopuolella.Anton Vaganov / TASS / AOP

Epäillyistä ei ole kerrottu enempää julkisuuteen. Ei ole tiedossa, mitä viranomaiset tietävät tekijöistä. Venäläismedian mukaan yksi epäilty olisi nuori keskiaasialainen mies.

Venäläisissä viestimissä on julkaistu kuvia mustaan pukuun ja lakkiin pukeutuneesta parrakkaasta miehestä, jonka väitetään jättäneen räjähteen metrojunaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

Venäjällä on tehty useita terrori-iskuja tällä vuosituhannella. Pietari oli säästynyt ihmishenkiä vaatineilta iskuilta. Tutkija Hanna Smithin mukaan on usein ollut maan sisältä kumpuavaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli vierailulla kotikaupungissaan Pietarissa. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall arvioi, että on vielä liian aikaista arvioida iskun yhteyttä vierailuun.

Miten iskuun on reagoitu?

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi pian iskun jälkeen, että viranonmaiset tekevät parhaansa tapahtumien selvittämiseksi. Pääministeri Dmitri Medvedev on esittänyt surunvalittelunsa räjähdyksen uhreille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kutsunut iskua todella kamalaksi asiaksi.

Suomen presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt surunvalittelunsa Venäjän presidentille ja todennut, että Suomi tuomitsee iskun. Myös pääministeri Juha Sipilä on esittänyt osanottonsa pääministeri Medvedeville.

Lähteet: Tass, Reuters, AP