A-studiossa vieraillut toimittaja arvioi: Pietarin isku luultavasti vahvistaa Putinin valtaa

A-studiossa vieraillut entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs sanoi, että tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida iskun vaikutusta Venäjän presidentinvaaleihin.

Pietari
Jarmo Koponen ja Hannu Himanen A-studiossa maanantaina 3. huhtikuuta.
Jarmo Koponen ja Hannu Himanen A-studiossa maanantaina 3. huhtikuuta.Yle

Maanantaina iltapäivällä Pietarin metrossa räjähti. Ainakin kymmenen ihmistä kuoli ja noin 50 loukkaantui. Räjähdystä tutkitaan terroritekona.

Suomen Moskovan suurlähettiläänä vuosina 2012–2016 toiminut Hannu Himanen sanoi, että tietyllä tapaa isku oli yllätys, tietyllä tapaa taas ei. Himanen sanoi A-studiossa, että Venäjällä on pitkä terrorismin historia, joka kattaa useamman vuosikymennen. Usein tapaukset ovat liittyneet Pohjois-Kaukasian islamistisiin ryhmiin.

Maanantaina isku tapahtui Pietarissa, jossa Venäjän presidentti Vladimir Putin oli samaan aikaan.

– On kiusaus sanoa, että paikka ja aika eivät olleet sattumaa. -- Voi olla että yhteyttä ei ole, Himanen pohti.

Venäjää seuraava toimittaja Jarmo Koponen sanoi, että isku on yhdistetty myös Venäjällä olleisiin korruptionvastaisiin mielenosoituksiin.

Himanen piti täysin mahdottomana, että poliittinen oppositio ryhtyisi terroritekoihin.

– He eivät hyödy siitä, heidän toimintapansa ja menetelmänsä ovat täysin toisenlaiset. En näe tällaisen yhteyden mahdollisuutta lainkaan, Himanen sanoi.

Toimittaja Jarmo Koposen mukaan koko poliittisen opposition käsite on absurdi Venäjällä, sillä toimivaa poliittista oppositiota ei ole.

Katseet kääntyvät Pohjois-Kaukasiaan

Hannu Himanen sanoi, että Venäjällä on tuhansia islamistisia taistelijoita siirtynyt Isisin riveihin. Osa heistä on palannut takaisin Venäjälle, mitä Venäjä pitää riskinä.

– Onko tässä joku toteen näytettävissä oleva yhteys. Mahdotonta sanoa. Tämä on se yksi ulottuvuus tässä tapahtumassa, jota täytyy tarkastella huolellisesti, Himanen sanoi.

Vaikuttaako presidentinvaaleihin?

Venäjällä käydään presidentinvaalit vuonna 2018. Himasen mukaan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista sanoa, vaikuttaako isku vaaleihin.

– Riippuu hyvin paljon siitä, mitä tästä seuraa. Varmasti tutkintaviranomaiset toimivat tehokkaasti. Varmasti pian saadaan tietää, ketä epäillään ja sitten käynnistyvät oikeudelliset toimet. Venäjä toimii sillä lailla, että tällainen asia ei jää epäselväksi.

– Ulkopuolisten on vaikea vakuuttua siitä, millaisin menetelmin ja kuinka huolellisesti tutkinta on tehty, sanoi Himanen.

Koposen mukaan isku luultavasti vahvistaa Putinin valtaa. Hän myös arvioi, että iskun seurauksena kansalaisten vapautta saatetaan rajoittaa esimerkiksi internetin käyttöä.

Maanantai-iltana ei vielä ollut vahvistusta siitä, oliko Pietarin metroiskussa kyse terrorismista.