Pari sataa mielenosoittajaa vastusti turvapaikanhakijoiden palautuksia Helsinki-Vantaalla

Suomesta lähti maanantai-iltana turvapaikanhakijoiden palautuslento Kabuliin. Mielenosoittajien mukaan viranomaiset käännyttävät pakolla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Kotimaa
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Pari sataa ihmistä osoitti maanantai-iltana mieltään Helsinki-Vantaan lentokentällä turvapaikanhakijoiden käännytyksiä vastaan.

Mielenosoitus oli poliisin mukaan rauhallinen.

- Poliisin ei tarvinnut käyttää voimakeinoja. Mielenosoittajat hajaantuivat lennon lähdettyä, komisario Arto Laitinen Helsingin poliisista kertoi Ylelle.

Mielenosoittajat vastustivat palautuslentoa Afganistaniin. He kritisoivat sitä, että Suomi palauttaa Afganistaniin hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä vastoin heidän tahtoaan.

Uutiskanava al-Jazeera kertoi lauantaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomesta saapuu palautuslento tiistaina Afganistaniin. Samassa uutisessa kerrottiin, että palautuslentoja saapuu Afganistaniin tällä viikolla useista Euroopan maista.

Arto Laitinen vahvistaa, että palautuslento lähti Helsinki-Vantaalta maanantai-iltana.

Mielenosoituksia järjestettiin aiemmin maanantaina Pasilan poliisitalon edustalla ja Metsälän vastaanottokeskuksen luona Helsingissä, mutta osanottajia ei ollut niissä poliisin mukaan niin paljon kuin lentokentällä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Ylen A-studiossa, että Suomessa on tällä hetkellä noin 12 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä, jotka ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuksiin. Hänen mukaansa viranomaiset odottavat, että kuukausittain noin 500 näistä ihmisistä tulee saamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Tämän hetkinen arvio Nergin mukaan on, että hallinto-oikeudet saavat nykyisestä sumasta viimeiset käsiteltyä ensi vuoden alussa.

Nerg sanoi, että turvapaikanhakijoiden vapaaehtoinen paluu on pääratkaisu. Hän kuitenkin painotti, että kielteisen päätöksen saaneen on poistuttava maasta.

– Jokaiseen vastaanottokeskukseen lisätään 15-16 ihmistä, jotka menevät tukemaan näitä ihmisiä ja etsimään vapaaehtoisen paluun tietä, Nerg sanoi.

Nergin mukaan Suomesta lähtee viikottain noin sata henkilöä vapaaehtoisesti.

– Noin 50 lähtee maasta poliisien saattamana.

Merkintä korjauksesta lisätty 4.4. kello 19.41.

Juttua korjattu 4.4. kello 1.51. Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että energiayhtiö ST1 olisi kieltäytynyt tankkaamasta konetta. ST1:llä ei ole lentokoneiden tankkaustoimintaa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lähteet: Helsingin poliisi