Roman Polanskia ei armahdettu vieläkään

Ulkomaat
Roman Polanski.
Roman Polanski vuonna 2016.

Los Angelesin tuomioistuin on kieltäytynyt myöntämästä armahdusta ranskalais-puolalaisen elokuva-ohjaajan Roman Polanskin oikeusjutussa, joka on kestänyt poikkeuksellisen pitkään.

Polanski, 83, on pysynyt poissa Yhdysvalloista koko oikeusjutun ajan - 40 vuotta. Hän on anonut armahdusta pitkään kestäneessä oikeusjutussaan useita kertoja, mutta ei ole ilmestynyt oikeuden eteen juttua käsiteltäessä.

Polanski on myöntänyt syyllisyyteensä 13-vuotiaan raiskausjutussa. Rikos tapahtui vuonna 1977. Polanski pakeni tuomionsa täytäntöönpanoa Yhdysvalloista vuonna 1978 sen jälkeen, kun tuomioistuin hänen mukaansa rikkoi lupauksensa sen suhteen, miten tuomio laitettaisiin käytäntöön. Polanskin matkustamista on rajoitettu myös Ranskassa, Sveitsissä ja hänen kotimaassaan Puolassa.

Ylioikeuden tuomari Scott M. Gordon kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, kuinka Polanski tuomittaisiin, jos hän ilmestyisi Yhdysvaltoihin 40 vuoden jälkeen. Hän huomautti, että myös muut tuomioistuimet ovat linjanneet, että Polanski on karkulainen ja hänen on palattava Los Angelesiin tuomittavaksi.

Roman Polanski on Oscar-palkittu elokuvaohjaaja.