Tämän tiedämme Pietarin iskusta: Tutkitaan itsemurhaiskuna ja terrorismina, epäillyn nimi julkistettu

Neljätoista ihmistä sai surmansa ja 51 loukkaantui Pietarin metroon eilen tehdyssä pommi-iskussa.

Pietari
Ihmiset laskivat kukkia Sennaya ploštšad -metroaseman edustalle Pietarissa 3. huhtikuuta.
Ihmiset laskivat kukkia Sennaya ploštšad -metroaseman edustalle Pietarissa 3. huhtikuuta. Anatoly Maltsev / EPA

Neljätoista ihmistä kuoli ja 51 loukkaantui pommi-iskussa Pietarin metroon eilen maanantaina. Yksitoista ihmistä sai surmansa heti räjähdyksessä, yksi ambulanssissa matkalla sairaalaan, ja kaksi myöhemmin sairaalassa. Pietarin kuvernööri sanoi tiedotustilaisuudessa, että loukkaantuneiden joukossa on venäläisten lisäksi yksi Valko-Venäjän, yksi Tadzikistanin ja yksi Uzbekistanin kansalainen.

Uutistoimistot kertoivat tiistaina aamupäivällä, että Sennaja ploštšadin metroasema on suljettu uudestaan nimettömän uhkaussoiton vuoksi. Myös toinen asema Dostojevskaja on suljettu turvallisuussyistä.

Mitä yön aikana on tapahtunut?

Poliisin mukaan iskuun liittyen etsitään kahta nuorta keskiaasialaista henkilöä, joista toinen on mies ja toinen nainen. Heidän liikkeensä olivat tallentuneet iskun yhteydessä valvontakameralle.

Interfax-uutistoimiston mukaan viranomaiset epäilevät iskusta itsemurhapommittajaa, jolla on yhteyksiä ääri-islamilaisiin terroristijärjestöihin. Interfaxille puhunut viranomaislähde kertoi, että räjähdyspaikalta löytyi merkkejä siitä, että tekijä oli itsemurhapommittaja.

TASS-uutistoimisto kertoi viranomaislähteeseen viitaten, että metrossa räjähtänyt pommi ja Vosstanija-aukion asemalta löydetty räjähtämätön pommi olivat samantyylisiä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskusteli iskusta presidentti Putinin kanssa. Trump lupasi Putinille Yhdysvaltain tuen iskuun vastaamisessa ja sen tekijöiden tuomisessa vastuuseen teoistaan.

Mitä tiedämme iskusta?

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Pietarissa räjähti puoli kolmen aikaan iltapäivällä metrojunassa, joka oli matkalla Sennaja ploštšadin asemalta Teknologisen instituutin asemalle. Räjähdyksessä kuoli 14 ihmistä ja loukkaantui 51. Tuoreimpien tietojen mukaan isku olisi ollut itsemurhaisku.

Lisäksi Vosstanija-aukion asemalta löytyi viranomaisten mukaan toinen räjähde, joka kuitenkin tehtiin vaarattomaksi. Räjähde oli naamioitu palosammuttimeksi. Interfax-uutistoimiston mukaan toinen räjähde olisi ollut huomattavasti ensimmäistä pommia voimakkaampi, sillä siihen oli viritetty tuhoa aiheuttavia sirpaleita.

Viranomaiset tutkivat iskua terroritekona, mutta eivät ole kertoneet tutkimuksen yksityiskohdista. Venäjän yleinen syyttäjä ehti jo julistaa iskun terrorismiksi, mutta veti myöhemmin lausuntonsa takaisin.

Yksikään ryhmä ei ole ottanut iskua nimiinsä.

Vielä ei myöskään tiedetä, oliko iskulla yhteyttä presidentti Putinin eiliseen Pietarin vierailuun.

Tekijä?

Kirgisian viranomaisten mukaan iskusta epäillään 22-vuotiasta kirgisialaissyntyistä Akbarzhon Jalilovia. Hänellä tiedetään olleen yhteyksiä radikaaliin islamiin.

Venäläismedia kertoo, että iskusta etsitään myös toista keskiaasialaistaustaista henkilöä. Toisen epäillyn uskotaan jättäneen räjähteen metrojunaan ja toisen Vosstanija-aukion asemalle, Interfax-uutistoimiston haastattelema turvallisuusviranomainen on kertonut.

Aiemmin venäläisissä viestimissä julkaistiin kuvia mustaan pukuun ja lakkiin pukeutuneesta parrakkaasta miehestä, jonka väitetään jättäneen räjähteen metrojunaan. Mies ilmoittautui kuitenkin myöhemmin poliisille, eikä häntä enää tutkita iskusta epäiltynä.

Lähteet: TASS, Interfax, Reuters

_Päivitetty iskun uhrimäärää ja tietoja tekijästä. lisätty klo 1155 uhkaussoitto, 1223 loukkaantuneiden kansallisuudet. 1229, toisen metroaseman sulkeminen. _