Mihin tietoon Pietarin iskussa voi luottaa? – "Vaikea sanoa, onko viranomaisten vuotamaa tietoa vai yksittäistä spekulaatiota"

Pietarilaistaustaisen toimittajan mukaan osa spekulaatiosta keskittyy siihen, haluttiinko iskulla suunnata huomio muualle ja miksi juuri Pietarissa.

Pietari
Hälytysajoneuvoja Tekhnologichesky Institute -metroaseman edustalla Pietarissa 3. huhtikuuta.
Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ja pietarilaistaustainen toimittaja Polina Kopylova pohtivat Aamu-tv:ssä Pietarin iskua ja sen syitä.

Pietarin eilisistä iskujen tapahtumista on liikkeellä erilaisia ja keskenään ristiriitaisiakin tietoja.

– Se kertoo nimen omaa Venäjän tilanteesta, jossa erilaiset huhut ja spekulaatiot vallitsevat tällä hetkellä julkisuutta, koska parempaakaan tietoa ei ole, mikä on kai aika yleistä tällaisessa tapauksessa, sanoo Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Venäläismediaa seuranneen Kangaspuron mukaan osa uutisista viittaa siihen, että tekijä olisi löydetty. Toisaalta mediassa on kerrottu myös kamerakuvissa näkyvistä miehistä, jotka on mahdollisesti tunnistettu ja jotka olisivat mahdollisesti iskun tekijöitä.

– Kauhean vaikea sanoa, onko tieto viranomaisten vuotama sinne vai jonkun yksittäistä spekulaatiota.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan iskusta epäillään 23-vuotiasta keskiaasialaismiestä, jolla tiedetään olevan yhteyksiä radikaaliin islamiin.

Kangaspuro huomauttaa, että myös median toimintalogiikalla on osansa uutisoinnissa.

– Venäjän media toimii myös mediamarkkinoilla, mikä tarkoittaa sitä, että nopeaa tietoa pitää saada ulos. Jos ei ole parempaakaan tietoa, niin tartutaan siihen, mitä on käsillä.

Kangaspuron mukaan on mahdollista, että viranomaiset ovat jättäneet tarkoituksella jotain kertomatta.

– Täysin mahdollista on, että tutkinta ei ole edennyt siihen pisteeseen, että voitaisiin ja olisi järkevää antaa tällaista tietoa [tekijöistä]. Sitä on turha epäillä, etteikö Venäjän poliisi haluaisi selvittää asiaan.

Spekulaatiota iskujen ajankohdasta

Pietarilaistaustainen toimittaja Polina Kopylova sanoo lukeneensa ristiriitaisia tietoja eilisen tapahtumista.

– Ensin puhuttiin sellaisesta versiosta, että salkku jätettiin vaunuun ja se räjähti. Nyt on jo tullut versio, että se olikin itsemurhapommittaja.

Kopylovan seuraamissaan kanavissa salaliittoteoriaspekulointi on näkynyt vahvasti.

– Myönnän, että fiidissäni on paljon Venäjän hallitusta kritisoivia ihmisiä. Ihmiset eivät edes sen kummemmin ole keskustellut siitä, että tämä voisi olla Isisiin liittyvä terroriteko tai sellainen. Oli aika paljon epäilyksiä siitä, kuka on se taho joka hyötyy ja kenen eduksi isku tuli tehtyä.

Kopylovan sanoo kuulleensa monien suusta teorian, jossa muistellaan edellisten iskujen ajankohtia suhteessa mielenosoituksiin.

– Kun puhutaan Venäjän viimeisestä isosta terrori-iskusta niin joku muisti, että sen jälkeen oli tarkoitus pitää suuria mielenosoituksia vuonna 2010. Ihmiset spekuloivat aika paljon, että halutaanko huomio muualle ja miksi juuri Pietarissa.

Juttuun lisätty kello 8.36: Interfaxin tieto epäillystä.