1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulukiusaaminen

Duudsonit haluaa, että sä et kiusaa

Duudsonit ovat kiertäneet suomalaisia kouluja kiusaamista vastustavan teeman kanssa jo muutaman vuoden. Miehet ovat saaneet kuulla koskettavia tositarinoita koululaisilta kiusaamisista ja aina vain tarinoita kerrotaan lisää.

Duudsoneiden HP ja Jarppi Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Duudsoneiden HP ja Jarppi eli Hannu-Pekka Parviainen ja Jarno Leppälä, ottavat Isolahden koulun koululaiset ja henkilökunnan heti haltuun. Esityksen alussa kerrotut lapsuus- ja nuoruusmuistot, ja hauskat kuvat pikkupoikaikäisistä Duudsoneista naurattavat ja hymyilyttävät. Aihe on kuitenkin vakava ja valitettavan tuttu monelle – koulukiusaaminen.

Duudsonit ovat käyneet neljän, viiden vuoden aikana eri puolilla Suomea peruskouluissa kampanjoimassa koulukiusaamista vastaan. Tällä kertaa kutsu tuli Isolahden koulun vanhempianyhdistykseltä ja suunnaksi tuli Vaasa.

– On kiva tulla, on vähän kuin kotikonnuille tulis kun ollaan huideltu tuolla pitkin Suomea , että kiva olla täällä, kertoo Jarppi.

Koululaiset kertovat kiusaamiskokemuksistaan

Kouluvierailuilla Duudsonit ovat saaneet kuulla monenlaisia tarinoita.

– Itelle tärkeimmäksi on nousseet ne hetket, kun on päässyt lapsia ja nuoria kohtaamaan. He tulevat rohkeasti kertomaan omista henkilökohtaisista asioistaan. On huomannut, että sillä on merkitystä ja väliä mitä tässä tehdään, kertoo HP.

Jarppi myötäilee  HP:tä ja kertoo, että monesti esityksen jälkeen kun koululaisten kanssa otetaan kuvia, tulee joku lapsi tai nuori nyppäämään hihasta ja kertomaan omia kokemuksiaan kiusaamisesta.

Jos joku lääke olisi keksitty millä kiusaamista kitkettäisiin, niin sitä käytettäisiin jo.

Jarno "Jarppi" Leppälä

Koulukiusaamisesta on puhuttu paljon ja sitä koitetaan kitkeä monin eri tavoin, mutta aina vain kiusaamista on. Jarppi ja HP ovat kuitenkin sitä mieltä, että kiusaamista saa ihan oikeasti kitkettyä.

– Pidetään keskustelua asiasta yllä eikä anneta sen hautautua kaiken kiireen alle. Ja puututaan heti jos kiusaamista nähdään. Eihän se mikään helppo tehtävä ole, ja jos joku lääke olisi keksitty millä kiusaamista kitkettäisiin, niin sitä käytettäisiin jo, kertoo Jarppi.

Oma asenne ja KiVa-tiimi kiusaamista kitkemään

Isolahden koulun 5B-luokkalaiset Hanna Salmi ja Jimi Törmä ovat huomanneet kiusaamista ja välitunneilla on silloin tällöin tappeluita. Yhdeksi keinoksi tilanteiden purkamiseen Hanna sanoo, että tappelusta pitäisi lähteä pois ja käydä kertomassa opettajalle.

Duudsonitkin painottavat omaa asennetta ja käytöstä. Toimeen pitäisi tulla, vaikka kaikista ei pitäisikään.

Erityisluokan opettaja ja KiVa-tiimin jäsen Aija-Saija Halonen sanoo, että lukuvuodessa on noin viisi, kuusi sellaista kiusaamistapausta, jotka ovat jatkuneet pidempään. Ne tapaukset tulevat aina KiVa-tiimille.

– KiVa-tiimi puuttuu jatkuvaan kiusaamiseen ja silloin kutsutaan sekä kiusattu että kiusaaja keskusteluun ja tilanne käydään läpi rauhassa, kertoo Halonen.

Duudsoneiden HP ja Jarppi esiintyivät Isolahden koulussa Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Välituntirettelöihin puututaan heti, kun ne ovat menossa.

– Välitunneilla on paljon oppilaita pihalla, ja siellä tulee erimielisyyksiä. Välituntivalvojat puuttuvat näihin samantien, jatkaa Halonen.

Kun yksikin lapsi hoksaa, ettei kiusaaminen kannata, niin silloin esitys on kannattanut kuunnella.

Aija-Saija Halonen

Esikuvien vaikutusta kiusaamisen vastustamisessa pitävät sekä Hanna että Jimi isona.

– Hyvä, että tämmöset tunnetut ihmiset tulevat puhumaan tästä. Huomaa, että ne välittää.

Erityisluokanopettaja Aija-Saija Halonen on samaa mieltä.

– Tämmöset esikuvat on roolimalleja nuorille. Kun yksikin lapsi hoksaa, ettei kiusaaminen kannata,  niin silloin esitys on kannattanut kuunnella, päättää Halonen.