1. yle.fi
  2. Uutiset

Eilisestä palautuslentovälikohtauksesta käynnistetty rikostutkinta – poliisi kumoaa somehuhuja

Kymmenet ihmiset vastustivat eilen afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palautusta Pasilassa muun muassa estämällä poliisiautojen liikkumista.

turvapaikanhaku
Ihmisiä Pasilan poliisitalon edustalla.
Ihmiset osoittivat mieltään Pasilan poliisitalon edustalla. Yle

Poliisi on käynnistynyt rikostutkinnan eilisistä tapahtumista Pasilan poliisitalolla. Pasilaan oli alkuillasta kerääntynyt arviolta noin 50 ihmistä vastustamaan afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palauttamista lennolla kotimaahansa.

Tiedot palautuslennosta olivat aiheuttaneet sosiaalisessa mediassa paljon kuohuntaa jo aamupäivän aikana, kun verkossa levisi väitteitä, joiden mukaan palautettavien joukossa olisi alaikäisiä lapsia.

Asiaan otti eilen kantaa esimerkiksi vihreiden eduskuntaryhmä tiedotteessaan, jossa todettiin, että "Palautuslento vaaralliseen Afganistaniin kuljettaa ilmeisesti mukanaan esimerkiksi lapsiperheitä ja yksin eläviä ihmisiä. Ilmeisesti palautusta varten säilöönotettujen joukossa oli myös raskauden loppuvaiheessa oleva nainen".

Poliisi käytti voimakeinoja

Tapahtumat poliisitalolla äityivät poliisin ja palautuslentoa vastustamaan tulleiden ihmisten väliseksi kahakaksi, kun ihmisjoukko yritti estää poliisiautojen etenemistä poliisitalon autohallista ulos.

Poliisi kertoo käyttäneensä tilanteessa voimakeinoja siirtäessään ihmisiä pois autojen tieltä.

– Tottakai siitä varaa aiheutuu, kun hypitään autojen eteen. Paikalle oli kertynyt joukko, joka pyrki aktiivisesti estämään poliisiautojen liikkumista. Hälytystehtäviin lähteviä partioita häirittiin ja partioautoista otettiin ovia auki. Poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa, jotta saatiin nämä autot liikkeelle. Yksittäistapauksissa käytettiin myös OC-kaasua (pippurisumutetta) tilanteen rauhoittamiseksi, kertoo Helsingin poliisin ylikomisario Jere Roimu.

Paikalla oli myös poliisikoira, mutta sitä ei käytetty poliisin mukaan voimankäyttövälineenä.

Käytettiinkö pamppuja?

– Pamppuja on ollut esillä, mutta tietojeni mukaan niitä ei ole käytetty, Jere Roimu sanoo.

Rikosilmoitus tapahtumista on kirjattu nimikkeellä haitanteko.

– Tottakai, kun poliisi joutuu käyttämään voimaa, niin se tarkoittaa, että on tapahtunut jotain sellaista mitä pyritään jälkikäteen selvittämään ja tutkimaan, sanoo ylikomisario Jere Roimu.

Poliisi kertoo, että yksittäistä rikoksesta epäiltyä ei ole.

– Meillä on olemassa tapahtumista videotallenteita ja tutkinta pyrkii selvittämään asioita.

Lentokentällä myös suuri joukko ihmisiä

Myöhemmin illlalla noin kello yhdeksän aikaan Helsinki-Vantaan lentokentälle oli kokoontunut poliisin arvion mukaan 150 ihmistä osoittamaan mieltään palautuslentoa vastaan.

– Mitään virallista ilmoitusta tästä ei järjestäjän puolelta koskaan tehty, eli me saimme tästä muualta tietoa, sanoo ylikomisario Jere Roimu.

Lentokentällä ei poliisin mukaan käytetty voimakeinoja.

Palautuslento lähti lopulta ennen puoltayötä.

Ulkomaalaispoliisin päällikkö, ylikomisario Hannu Pietilän mukaan kaikki palautuslennolla palautetut ihmiset olivat täysi-ikäisiä. Hän myös korostaa poliisin tiedotteessa, että kukaan palautetuista ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana.

Sisäministeriö: Ne palautetaan, jotka eivät saa turvapaikkaa

Sisäministeriön mukaan itse palautuslento sujui rauhallisesti. Lennolla oli 10 palautettavaa ihmistä sekä lääkäri, vähemmistövaltuutetun tarkkailija ja rajaturvallisuusvirasto Frontexin tarkkailija.

Sisäministeriö korostaa, että kyseessä oli normaali palautuslento, joita tehdään nykyisin Suomessa useita vuodessa. Eilinen kohua herättänyt lento oli tänä vuonna kolmas palautuslento, joka suuntautui Afganistaniin.

Viime vuonna palautuslentoja tehtiin noin 30.

Ministeriö myös alleviivaa tiedotteessaan, että Suomesta palautettavat henkilöt ovat sellaisia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa, mutta sen edellytykset eivät täyty.

– Ketään ihmistä, jolla turvapaikkaprosessi on kesken, ei palauteta Suomesta, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Lue seuraavaksi