Namibia kuuluu Afrikan harvoihin hyviin uutisiin

Namibiassa eletään afrikkalaisittain suhteellisen vakaissa oloissa. Maan entinen presidentti Hifikepunye Pohamba seuraa huolestuneena monien muiden Afrikan valtioiden kurjistumista.

Namibia
Namibian pääkaupunki Windhoek.
Namibian pääkaupunki Windhoek.AOP

Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba katselee kotimaanosansa kehitystä nykyisin vanhemman valtiomiehen näkökulmasta. Hänet on palkittu vuonna 2015 ansioistaan rauhantyössä arvostetulla Mo Ibrahim-palkinnolla. (siirryt toiseen palveluun)

Yksi Afrikan lukuisista kriisipesäkkeistä on maailman nuorin valtio Etelä-Sudan. Se itsenäistyi suurin toivein vuonna 2011. Alueelle ei kuitenkaan ole saatu aikaan toimivaa hallintorakennetta. Vuonna 2013 kärjistyneet monet etniset konfliktit ovat aiheuttaneet alueella vakavan ruoka- ja vesipulan. Maaliskuussa alueelle julistettiin nälänhätä. YK:n elintarvikejärjestö FAO:n mukaan 4,9 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa (siirryt toiseen palveluun).

Martti Ahtisaari ja Hifikepunye Pohamba
Namibian entinen presidentti Hifikepunye Pohamba osallistuu ulkoministeriön johdolla järjestettyyn kolmanteen National Dialogues-seminaariin Helsingissä. Presidentti osallistui tiedotustilaisuuteen keskiviikkona Säätytalolla presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.Tommi Pesonen / Yle

Tunnettu rauhanvälittäjä ja Namibian itsenäisyysliikkeen jäsen suostuu kuitenkin arvioimaan pyydettäessä Etelä-Sudanin mahdollisuuksia rauhoittumiseen.

– Tilanne ei ole hyvä. Ilahdun aina huomatessani YK:n puuttuvan asioihin. Uskon, että heidän johdollaan voidaan löytää ratkaisu. Etelä-Sudan täytyy palauttaa takaisin raiteilleen.

Etelä-Sudanissa on meneiillään YK:n operaatio UNMISS. Maailmanjärjestölle on toivottu nyksyistä vahvempaa roolia levottoman Etelä-Sudanin rauhoittamisessa. Presidentti antaa yhden neuvon.

– Toivon, että veljemme ja sisaremme Etelä-Sudanissa voivat seurata Namibian esimerkkiä. Etelä-Afrikka yritti aikanaan horjuttaa hallitusta ja SWAPO:n asemaa. Myös Etelä-Sudanissa ratkaisu voi löytyä keskustelujen kautta.

Presidentti Pohamba kuuluu Namibian itsenäistymisen johtohahmoihin. Hän on Namibian vapausliikkeen SWAPO:n johtohahmoja. Presidentti tietää, mistä puhuu ottaessaan kantaa konflikteihin. Hän on entinen polliittinen vanki, jota on julkisesti ruoskittu aktivisminsa vuoksi.

Namibian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Maareformi hiertää

Entinen presidentti Pohamba tunnetaan yli poliittisten rajojen sovittelevana ja hillittynä neuvottelijana. Namibian itsenäistymisen suurimpia haasteita on maareformi, viljelymaiden siirtäminen valkoisilta mustille. Presidentti on vastustanut jyrkästi maiden väkivaltaista haltuunottoa.

15 miljoonaa hehtaaria, noin 43 prosenttia Namibian pinta-alasta on määrä siirtää mustille viljelijöille vuoteen 2020. Nyt maasta on luovutettu vajaat 30 prosenttia. Namibian johto ajaa kuitenkin reformin vauhdittamista. Prosessi on ollut Namibiassa osin kivulias, muun muassa Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on esittänyt vaateita maanomistuskorvauksista.

Elefantit kokoontuvat juomapaikalle Namibian Sambesissa.
Elefantit kokoontuivat juomapaikalle Namibian Sambesissa lokakuussa 2016. Luontomatkailu on yksi Namibian tärkeistä tulonlähteistä Will Burrard-Lucas / AOP

Viidennes namibialaisista elää parilla dollarilla päivässä

Namibiassa talouden kasvu on ollut suhteellisen vakaata. Maailmanpankin mukaan kasvua (siirryt toiseen palveluun)on ollut tällä vuosikymmenellä keskiimäärin 5,6 prosenttia. Köyhyyden vähentäminen on kuitenkin ollut hidasta. Erityisesti maaseudulla asuvat sinnittelevät parilla dollarilla päivässä, köyhyysrajalla. Myös tuloerot ovat suuria. Rikkaat ovat erittäin rikkaita ja köyhät erittäin köyhiä.

– Namibiasta löytyy epätasa-arvoa. Hallitus yrittää kaventaa rikkaiden ja köyhien välistä kuilua erityisen vaurastumisohjelman avulla. Erityisesti vanhusten, orpojen ja vammaisten asemaa. Helppoia se ei ole, huokaa presidentti Pohamba.

Namibian nuori väestö tarvitsee koulutusta, myös Suomi on viemässä opetusosaamista Namibiaan. Katso tästä opettajainkoulutusvientiä koskeva juttumme.